Címlap Településünkről A település látnivalói

A település látnivalói

A Római Katolikus Templom története

(Szeplőtelen Fogantatás)

1767-ben értesít a canonica visitatio, hogy a tiszanánai katolikus templomot Erdődy püspök építette.(EÉrsEgyhL.canvis).

Tehát 1745 előtt épülhetett. Azonban ez is fából volt, az oldala deszkákból készült, a teteje nádból, csupán a szentély volt téglából. (Uo.) Az új templom téglából épült, de még mindig csak ideiglenesnek szánta Eszterházy, a község püspök-földesura. Ezt 1763-ban kezdték építeni. 1776-ban bővítették, mert ekkor fizetik ki Schőnich Mátyás egri asztalos számára 16 nagy ablaktok és különböző nyílászárók árát 44 forintban.

A mai templomot 1788-ban építtette Esterházy Károly földesúr. (Canvis.1819.) Az építkezésről pontosabban tudósít a Farkas János püspöki "Brauschreiber" által vezetett építkezési napló, amelyből megtudjuk hogy, 1784-ben a templom "Fundamentuma a földszínéig felépült, (és télire) három sor téglával és ismét a téglák tetejin agyaggal le vagyon a Fundamentum fedve" Ugyanezt jelenti a tiszanánai tiszttartó is 1784 november 24-én. /EÉrs GazdL Rel Ann. 1784./ Ugyaninnen értesülünk: 1787.ben még nem remélhető, hogy a kőművesmester (Francz József) a templom fedelét el tudja készíttetni (Uo nov 2.)

Mégis december 28-án azt jelentheti Farkas János Esterházynak, hogy "Tiszanánáról már az Átsok bejöttek s a templomot befedték s nincs többé semmi zsindelyre szükség". A következő évben benyújtja a kőművesmester (Francz József) a toroksisak rajzát. A „sub/A” alatt készült terv bádogfedést irányoz elő, a "subB" és "subC" zsindelyfedést. Utóbbiakat az ácsmester rajzolta. Eszterházy a zsindelyfedés választja. Még 1788-ban elkészíti „Francz Mester a T.Nánai templomba készülendő Asztalos munkákról való írását "delineátióval". (Uo. dec. 21.) Év végére az ács a templom zsindelyezésével is elkészült, s "meg is festette a templom fedelének egyik részét".(Uo. dec. 29.)

1789-ben felhúzzák a toronyba a harangot, felteszik a szentélyre a keresztet, 1790-ben pedig kiadják az oltár kőfaragó, márványos és szobrászati munkáit Pliczner János egri kőfaragónak, Giovanni Adami felsőtárkányi márványosnak és Halblechner egri szobrásznak. (Uo.lib.129/7,6.1.) Az oltáron dolgozik még Mozer József egri szobrász is. 1796-ban a püspök rendeletére Nepomuki Szt. János képét Szikora egri festő készítette el, s amikor a plébános kifüggesztette ezt a képet, az eddig ott lévő Mária-képet átküldötte a maklári plébánoshoz. (EÉrsEgyhL. Archvet.2095) Jusztiné harangöntőné a régi 12 mázsás harangot kisebbekre öntötte át (Uo).

 

 

Sablonválasztó

Akadálymentes színséma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Ma 2018. augusztus 21., kedd, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tiszanánát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.

Hirdetések

Kiemelt weblapok:
"Adj vért és ments meg három életet!"
Évente közel fél millió beteg embertársunk vár segítséget.
Letölthető weblap sablonok
A weblapsablonok.com oldal kiemelt forrása a minőségi weboldal sablonoknak.
Magyar Vöröskereszt
Adományozzon a Magyar Vöröskeresztnek!
Keresőszolgálat
A Vöröskereszt segítséget nyújthat Önnek családtagjai keresésében.
Hitel ügyintézés
Túl magas a törlesztőrészlet? Pénzre van szüksége?
IT-NAV Hungary
Honlapszerkesztés Weblapkészítés, akár díjmentesen is! Kereső marketing, tárhely, tejleskörű szolgáltatás!