Tiszanánai Magas-határ a Hevesi Füves puszták része, ahol még megtalálható egy kis létszámú (26 db.) túzok állomány.

A túzok (Otis tarda) Európa egyik legnagyobb testsúlyú röpképes madara. A kakas kb. 14-16 kg-os a tyúk kb. 4-5 kg-os. Viselkedésének legérdekesebb része a kakas násztánca, a dürgés. Ilyenkor a kakas felfújja magát, tollait felborzolja és mély dürgő hangon udvarol a tyúknak. A dürgő kakasok messziről egy-egy nagy fehér gömbnek látszanak.

Tojásait a földbe kapart alommal bélelt fészekbe rakja. Általában kettő ritkán három olajzöld alapon tarkás tojást raknak. A költés körülbelül egy hónapig tart. Fészekhagyók, ami azt jelenti hogy kelés után a csibék anyjukat követik. A csibéket egy-két hetes korukig anyjuk táplálja. Öthetes korukban már repülni is tudnak. Táplálékuk közé tartoznak a zöld növényi részek, a gyom és gabonaszemek, rovarok, férgek. Kifejlett korukban csigákat, apró rágcsálókat, gyíkokat is megeszik.

Télen, csapatokban keresik a fellelhető takarmányt.

A túzok világszerte ritka és veszélyeztetett madárfaj. Eszmei értéke 500.000 ft. Hazánkban alig több mint ezer, más források szerint 1200 példányban található. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) faj kipusztulásának megakadályozása érdekében 1989-ben kidolgozott egy túzokvédelmi programot. A program célja az, hogy a túzok életteréhez, viselkedéséhez hangolja az ott folyó mezőgazdasági tevékenységet.

A túzok nagyon félénk madár. Az állomány kipusztulásától történő megóvása bonyolult, nehéz feladat. Ennek lényeges eleme kelési időszakban a fészkek őrzése, és hideg teleken ill. nagy hóban a takarmányozás megoldása.