A létesítmény ötlete 1930-ban született, az akkori aszályokat követően. Építési munkáit 1967 tavaszán kezdték és hat év múlva, 1973 május 16.-án volt az ünnepélyes átadás.

Építésénél 4,2 millió köbméternyi földmunkát végeztek, s 163 ezer köbméternyi betont (vasbetont), 250 ezer köbméter követ építettek be ; az acél- és gépszerkezetek súlya 4900 tonna. A beruházási költsége 1972.évi árszinten 1,6 milliárd forint.

A vízlépcső többcélú komplex vízgazdálkodási létesítmény. Feladata és szerepe változott, átértékelődött az évek során. A Kiskörei Vízlépcső Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere, amely egykor a mezőgazdaság vízigényét elégítette ki csupán. Ma már a Tiszántúl vízellátását és a Körös-völgy ökológiai vízpótlását is biztosítja.

A főműtárgy a Tisza 404 fkm szelvényében, jobb parti átvágásban épült. A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból: a duzzasztóműből, a vízerőműből és a hajózsilipből áll.

A duzzasztóműnek amely az erőmű és a hajózsilip között helyezkedik el, öt db, egyenként 24 m széles nyílása van. Maximum 11 m-es vízoszlopot elektromos vezérlésű, olajhidraulikus mozgatású billenőtáblás szegmensgát zárja le.

A vízerőmű a duzzasztómű mellett a jobb parton épült, melyben négy db 4,3 m kerékátmérőjű generátorral egybeépített, percenként 107 fordulatú, csőturbina van. A turbinák maximális víznyelése 4×140=560 m3/sec. A turbinákkal közös tengelyen üzemelnek a 7000 kVA teljesítményű generátorok, melyek összteljesítménye 28 MW. Az évente termelt villamos energia 80-110 millió kWh között van. A turbinák 2,0-10,7 m közötti vízlépcsőnél tudnak üzemelni.

A hajózsilip a duzzasztómű bal oldalán a felvízben helyezkedik el. Hasznos belmérete 85×12 m, mellyel a IV. osztályú hajózóutakra vonatkozó nemzetközi előírásoknak felel meg. A zsilipen 1350 tonnás hajók és uszályok zsilipelhetők át. Elzárószerkezete olajhidraulikus mozgatású támkapuk, a töltés és ürítés oldalcsatornás megoldású. Az ideiglenes elzárások elhelyezését a duzzasztóművön átmenő 2 db 40/10 tonnás bakdaruk, illetve a hajózsilip hosszán működő 5+5 tonnás bakdaru végzi. A hajózási üzem irányítása a zsilip alvízi oldalán elhelyezett vezénylőtoronyból történik.
A hajózsilip jobb oldali falában helyezkedik el a halzsilip, amely a halvándorlások idején üzemel.

A hullámtéri duzzasztómű a vízlevezetésbe csak az árvizek levonulási időszakában kapcsolódik be. Elzárószerkezete 12 db egyenként 15 m széles acél síktábla. Árvízmentes időszakban feladata a vízszinttartás.

A Kiskörei Vízlépcső üzemeltetője a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság, üzemeltető egysége a Kiskörei Szakaszmérnökség.
A szakaszmérnökség 100 fő dolgozójának fő feladata a vízlépcső és a Tisza-tó üzemeltetése és fenntartása, valamint a közel 1100 km2 nagyságú működési területen lévő vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetése és fenntartása.