Kora tavasztól késő őszig a bolhák megkeserítik az életünket. Megszabadulni nagyon nehéz tőlük, ezért inkább előzzük meg a bajt!

A bolhák 1-6 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. Testük oldalirányból összelapított, ami a szőrzet közti gyors mozgást segíti. Ugrólábuk segítségével emellett nagyon nagy távolságba és magasságba képesek ugrani.

Az egyes fajoknak megvannak a maguk jellegzetes bolha fajai, de ezek gazdafajlagossága nem szoros. Macskában leggyakoribb a macskabolha (Ctenacephalides felis), kutyában a kutyabolha (Ctenacephalides canis) és emberben az emberbolha (Pulex irritans), de ezek mindegyike képes a többi fajon is vért szívni.

A nősténybolhák az állatokon és elsősorban azok környezetében (a szőnyegre, a parkettára, a talajra) rakják le petéiket. Az állatokon lerakott peték is rövid időn belül a földre hullanak. A kerekded, szürkésfehér, 0,5 mm nagyságú petékből 1-2 hónap alatt fejlődik ki a kifejlett bolha. A környezetben a petékből 2-12 nap alatt lárva lesz, majd a lárva 9-15 nap alatt, kétszeri vedlés után kokont sző maga köré és bebábozódik. A lárvák a környezetükben lévő szerves törmelékkel táplálkoznak. A bábidő hossza a körülményektől függően legalább 4-14 nap, de több hónap is lehet. A kifejlett bolha vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot. A bolhák 3-4 évig is képesek életben maradni, jól bírják az éhezést, bár ha tehetik naponta szívnak vért.

A bolhák elleni védekezés

Az állatokat csak a kifejlett bolhák keresik fel, a bolhapeték a környezetben vannak. Ezek száma sokszorosa az állaton lévő bolháknak és kedvező körülmények között rövid időn belül kifejlődnek. Emiatt nagyon nehéz megszabadulni a bolháktól és a legjobb megelőzni a bajt.

A bolhákkal szinte egész évben találkozhatunk, de a főszezonjuk tavasztól őszig elsősorban a nyári meleg hónapokban van. Ezekben az időszakokban mindenképpen érdemes valamilyen tartós hatású készítménnyel kezelni az állatokat, amelyek még a vérszívás ill. a peterakás előtt elpusztítják a bolhát (pl. Frontline spot on és spray, Ex-spot, Advantage, Tiguvon, Kiltix nyakörv, Bolfo nyakörv). A bolhák elleni védekezés alapja, hogy az együtt tartott valamennyi állatot és a környezetet egyidejűleg kezelni kell. Legegyszerűbben alkalmazhatóak a spot on készítmények, amelyeket egy alkalommal kell az állatok nyakára cseppenteni és 1 ill. 2 hónapos időtartamra biztosan megvédik az állatot (pl. Frontline spot on, Ex-spot, Advantage, Tiguvon). Kicsit körülményesebben használhatók, különösen macskák esetében a spray-k, ugyanakkor az újabbak nagyon megbízható hatásúak akár 1-2 hónapig is (pl. Frontline spray). A nyakörvek között is vannak már olyanok, amelyek több hónapon keresztül folyamatosan adják le a hatóanyagukat és ez idő alatt valóban elpusztítják a bolhákat (pl. Kiltix, Bolfo). Porzószerekből és fürösztőszerekből nagyon sokféle létezik a többi készítményhez viszonyítva viszonylag olcsón (pl. Bolfo por és sampon, Mikrotox sampon). Ezeknek nagy hátránya azonban, hogy általában nem rendelkeznek tartós hatással. Léteznek szájon át adható tabletták (pl. Program tabl.), amelyek megakadályozzák a bolhák szaporodását, de az állatra került bolhát nem pusztítják el. A környezet bolhamentesítésére legjobban spray-k használhatóak (pl. Insecticide 2000) és jelentősen csökkenti a peték számát a rendszeres porszívózás is.