NSZ • 2004. május 12. • Szerző: S. J.

A Tisza-tavi turizmus további fejlődésének egyik gátja a nyári szúnyoginvázió. Míg a szúnyogritkítással minden évben elégedetlenek a tóparton élők és a turisták, addig Tiszafüreden hat éve becsomagolva áll egy, a csípős szúnyogok biológiai ritkítására szolgáló laboratórium.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere elmondta, hogy hat évvel ezelőtt Németország ajándékaként érkezett a városba a szúnyogok biológiai gyérítésére alkalmas műszerpark. Azóta egy önkormányzati intézményben tárolják becsomagolva a műszereket, mivel az önkormányzat nem tudja finanszírozni a laboratórium fenntartását és a szakemberek fizetését. A polgármester asszony ugyanakkor hangsúlyozta: a turizmusnak gátja lesz, ha nem sikerül a kérdést megoldani, mert évről évre elégedetlenebbek az ott élők és a vendégek a jelenlegi kémiai gyérítés eredményével. A pénz is egyre kevesebb erre a célra: tavaly 19 millió forintot adtak központi költségvetésből a kémiai ritkításra, amihez a tóparti települések ugyanennyit adtak hozzá. Ez évben 14 millió forint jut erre a központi költségvetésből, és ugyanennyit tesznek hozzá az önkormányzatok. A város vezetője szerint az sem szerencsés, hogy évente új pályázatot írnak ki a munka elvégzésére, mert mire eldől, ki kezdhet hozzá a ritkításhoz, már kikelnek a csípős rovarok.

Nemcsók János, az Alföld felzárkóztatásáért felelős miniszteri biztos a napokban a településen járt, ahol tájékozódott a Tisza-tó fejlesztésének eredményeiről és terveiről. Nemcsók leszögezte: a biológiai ritkítás az egyedüli megoldás a Tisza-tó környéki szúnyoginvázió megszüntetésére. Egy hároméves program végrehajtásával megszüntethető a szúnyogok elviselhetetlen hadjárata. Elmondta: a laboratórium felszerelése egyúttal kutatási célokat is szolgálhat, ilyen műszerpark ugyanis nincs több az országban. A miniszteri biztos ezért indokoltnak látja Tiszafüreden egy szúnyogkutató állomás felállítását. Számításai szerint évente 50 millió forintba kerülne az intézmény működése, s erre kell hogy jusson pénz a központi költségvetésből. Pintér Erika ezzel kapcsolatban elmondta: ha a működésre sikerült pénzt szerezni, az önkormányzat biztosít egy ingatlant a laboratórium számára.
A biológiai szúnyoggyérítés a nyugat-európai országokban évek óta bevált módszer – mondta a miniszteri biztos. A módszer lényege, hogy a ritkítás előtt feltérképezik a szúnyoglárvák helyét, s a térkép elkészítése után célzottan rakják ki azokat a tablettákat, amelyektől a szúnyogok elpusztulnak.