2004. május 21-én pénteken vendégünk volt Medgyesi Balázs a Fidesz Zöld tagozatának elnöke, aki tájékoztatást adott a kormány Vásárhelyi Tervének /VT/ megvalósításáról.

Dr.Tóth József Tiszanána polgármestere bevezetőjében elmondta, hogy információ hiány jellemzi a lakosságot, s ezért kezdeményezte a kerekasztal megbeszélést.

Medgyesi Balázs:
A VT terv megvalósítása a Tisza mentén élő 1,5 millió ember mindennapjait érinti munka, otthon, biztonság szempontjából. Az elkövetkező években a Tisza akár 3 méterrel magasabban is tetőzhet erre fel kell készülni. Az árvizek okai : éghajlatváltozás, vízgazdálkodás /nagyfokú erdőirtás, “minden vizet elvezetni” gyakorlat/ stb.
A gát magasításával az árvizeket már nem lehet kezelni, ezért a Fidesz 2002. tavaszán kidolgozta VT tervet. A VT terv lényege, hogy az árvízszint csökkentését nemcsak a gát magasításával, hanem az árvíz Tisza hullámterén kívülre vezetésével oldja meg. A terv azonban nem csak árvízvédelmi terv, hanem egyéb és Tiszanáná szempontjából sokkal lényegesebb részét képező turizmus fejlesztési beruházások, a gazdák számára biztosított ökogazdálkodás és kompenzációs-támogatási rendszer kialakítása, a halbőség visszaállítása ill. agrárkörnyezetvédelmi szempontokat is tartalmaz. Mostani kormány az alap elképzelést átvette, és módosított VT néven kívánja megvalósítani.
Sajnos a megvalósítás nem a megfelelő ütemben halad. A szigorító intézkedések /Draskovics csomag/ miatt a beruházás egyrészt elhúzódik, másrészt pedig pénz hiányában Tiszanána számára legfontosabb vidékfejlesztés szintén kimaradt a tervekbőI.

I.ütemben 2007 december 31.-ig 6 vésztározó kerül kialakításra. Ezek a tározók: Szamos-Kraszna, Cigánd-Tiszakarád, Hany-Tiszasüly, Nagykunság, Tiszaroff, Nagykörű.
2004. évben csak 8 Md-Ft. áll rendelkezésre. A I. ütem beruházás igénye összességében 170 Md-Ft. Ha a tározók elkészülnek kb. 60 cm-rel csökkenhetik a Tisza tetőzését.
A II. ütem érintheti majd Tiszanánát-Sarudot. 2005 június 30-ig kell elkészülni annak a tanulmánynak, ami a második ütemet készíti elő.

A polgármester úr véleménye az, hogy széles körben ismertetni kell a lakossággal a terveket /információt kell adni a lakosságnak/ hogy kellő bölcsességgel tudjanak majd dönteni a Vásárhelyi Tervről, – feltehetőleg majd népszavazás formájában. “Ha nem éri meg, el sem szabad kezdeni.”

A tanácskozáson nem csak a VT-ről volt szó, egyéb más kérdések is felmerültek. Az egyik ilyen érdekes-lényeges kérdés-vélemény-gondolat az volt, hogy igazából a gazdálkodók, tiszanánai lakosok egyrészt gazdálkodási lehetőségeikről információ hiányban szenvednek, másrészt az “átkosban” oly jól működő kis gazdaságok /régén háztáji tevékenységnek nevezett/ szervezését nem vállalta fel egyetlen szervezet sem, ill. spontán piaci alapon nem alakult ki.
Sajnos a megbeszélésre csak kevesen jöttek el. :-(((