Viharjelző rendszer kiépítésére lenne szükség a Tisza-tavon.
2004. május 24. hétfő 12:57 Kossuth Rádió /Regionális stúdiók/Szolnok

Belügyminiszteri rendelet mindössze két tavunk esetében – a Balatonon, és a Velencei tavon –teszi kötelezővé a viharjelző szolgálatot. Az ország második legnagyobb vízfelületű állóvizén, a 127 négyzetkilométeres Tisza-tavon semmilyen figyelmeztető jelzőrendszer nem működik. Ezen egy-két éven belül változtatni kell, hiszen évről-évre növekszik a térségben a hazai és külföldi látogatók száma – sürgetik a viharjelző telepítését a szakemberek.

A Tisza-tavi viharjelző rendszer kiépítése és működtetése állami feladat, ugyanúgy, mint a Velencei tónál és a Balatonnál – mondta a krónika kérdésére válaszolva Abádszalók polgármestere, Bordás Imre. Nem elég csak a közelgő vihart előjelezni, hanem szükséges a képzett vízimentő szolgálat készenléte, kapcsolat a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a meteorológiai intézettel.

A Tisza Tavi Térségi Tanács már elkészítette a viharjelző kiépítésének a tervét, mely szerint a Tisza-tó abádszalóki, poroszlói, sarudi és tiszavalki medencéjében egy időben kell telepíteni a biztonságot jelentő jelző berendezéseket, s erre egy-két éven belül jó esély van – tette hozzá a polgármester.

A szolnoki székhelyű Tiszai Vízirendészeti Rendőr-kapitányság parancsnokhelyettese, Busi Lajos is elodázhatatlannak tartja a veszélyt előjelző fény és hangrendszer kiépítését a Tisza-tavon, hiszen egy-egy nyári hétvégén több tízezer ember is megfordul a térségben: strandolók, horgászok, csónakázók és vitorlázók. Az alezredes elmondta, hogy még akkor is telepíteni kell a berendezéseket, ha azok bekerülési költsége magas, eléri egyenként a 10 millió forintot és gondoskodni kell az üzemeltetéséről is, különös tekintettel az uniós jogharmonizációra és az elvárásokra , nem is beszélve az emberek biztonságáról.

Benkő Imre