Új program a Tiszáért

Heves Megyei Hírlap 2004. június 6.

A WWF Magyarország új, átfogó mezőgazdasági programot indított a Tisza mentén, melynek természetvédelmi célkitűzései mellett kiemelt szerepet kap a térség átgondolt társadalmi és gazdasági fejlesztése. A WWF Magyarország szerint az elmúlt évszázadokban az Alföld természeti képét és a térségben élők életminőségét, létbiztonságát egyaránt a Tisza határozta meg, mára már jól érezhetőek a Tisza szabályozásának hosszú távú, negatív hatásai. Az Alföld megváltozott vízgazdálkodása, az oktalanul erőltetett szántógazdálkodás túl azon, hogy nem javítanak a vidéki közösségek életkörülményein, még kritikus helyzetbe is sodorhatnak egész térségeket – állítja a dokumentum.

A WWF nemzetközi programja kiemelt mintaterületének a Tiszát választotta, ahol felkutatja, hogy a természeti erőforrások megőrzése a térség lakóinak gazdasági téren milyen kiemelkedő lehetőségeket nyújt, hiszen az Európai Unió is kiemelten támogatja a tájfenntartó tevékenységeket. ,,Ha bölcsen alakítjuk ki a terület adottságaira épülő termelési és szolgáltatási formákat, azaz figyelembe veszzük a térség egyedülálló természeti értékeit is, akkor sokkal több család jut megélhetéshez és a vállalkozói szektor is biztos alapokon működhet Kis Ferenc, a WWF Magyarország programvezetője.

A WWF Magyarország új programja segít a gazdálkodóknak és befektetőknek, idén nyárra elkészülnek azok a megalapozó vizsgálatok, melyek megmutatják, hogy a természeti adottságok és a piaci igény figyelembevételével milyen fejlesztésekre van lehetőség a Tisza mentén és az Alföld belvizes, avagy ma még aszállyal küzdő területein. A környezetvédelmi szervezet elgondolása az, hogy olyan gazdasági rendszert kell kialakítani, amely kevésbé érzékeny az időjárási, gazdasági, politikai változásokra és versenyképes termékeket képes az EU piacaira szállítani. Az őshonos háziállatfajták tartása, a természetes építőanyagok előállítása, betegségeknek ellenálló ősi gyümölcs- és gabonafajták termelése, élelmiszeripari feldolgozás.