Összeér a kerékpárút a tó körül?

Heves Megyei Hírlap 2004. június 14.

A Tisza-tó látványosságait kerékpáron is megközelíthetővé szeretnék tenni. Sikeres pályázat esetén jövőre a Heves megyei szakaszon 26 kilométer út épülhet a bringásoknak Poroszló és Kisköre között. A meglévő szakaszok összekötése a tó körül teljessé tenné a pályát, amely így összesen 102 kilométer hosszúságú lesz.

A tó körül elhelyezkedő huszonkét települést tömöríti a Tisza-tavi Önkormányzatok Szövetsége. Ez a szervezet kezdettől sokat tett azért, hogy minél több kerékpárút épüljön a területen. Egy korábban beadott pályázat kapcsán most a Heves megyei szakasz fejlesztése van napirenden. Informátorunk szerint 320 milliós beruházásról van szó, s ennek kis hányadát fizetik az önkormányzatok, miután az ügyhöz sikerült megnyerni az Évizig és a Kötivizig illetékes szakaszmérnökségének a támogatását is.

Mint utánajártunk, egy elkészült terv – az érintett jogszabály megváltozása miatt – módosításra szorul, amire a poroszlói önkormányzat képviselője, Halász Károly tanácsadói cégén keresztül vállalkozik.
-Szeretném hangsúlyozni, hogy a tervfelülvizsgálatáért nem fogadok el pénzt. A hatályos rendelkezéseknek megfelelő pályázati anyagot hamarosan be lehet adni. Megjegyzem azonban, hogy a kivitelezés költsége a korábbi tervben jelzettnél már több lehet.

A költségek akár a 420 milliót is elérhetik. Ha az elképzelés testet ölt, akkor a poroszlói Tisza-hídtól egészen Kisköréig mintegy 26 kilométernyi kerékpárút szolgálhatja az idegenforgalmat, a turistákat.
A gátkoronán mindenütt aszfaltréteg biztosítja a pályatestet, ahol eddig is volt, ott felújítják. Az idén – kaptuk a tájékoztatást – megvalósul az Abádszalók és Tiszafüred közötti kerékpárút összeköttetése. Egyébként a Tisza-tó – egy kompátkeléssel – előbb-utóbb körbe kerekezhető lesz, noha a 102 kilométeres táv többnapi etapban élvezhető majd igazán.
(BUDAVÁRI)