Biztonságnövelő a vésztározó

Heves Megyei Hírlap 2004. június 18.
Dél-Heves

Az előzetes félelmek ellenére széles körű társadalmi egyeztetés után indult csak meg a Tisza Heves megyei partszakaszát is érintő hanyi-tiszasülyi árapasztó tározó kialakítása – hangzott el tegnap a dél-hevesi védelmi bizottsági ülésen.

Az országban a Vásárhelyi-terv keretében megvalósuló árapasztók, vagy ismertebb néven vésztározók közül az első ütemben hat valósulhat meg – mondta Magda István pv. alezredes, irodavezető. – Ebben az első ütemben kerül kialakításra a tiszasülyi-hanyi tározó is, amely jelentős paraméterekkel rendelkezik: 292 millió köbméter víz befogadására alkalmas a 67,5 hektárnyi terület. A tározóban befogadott vízmennyiség 39 centiméterrel tudja csökkenteni a Tisza vízszintjét, tehát egy nagyobb hóolvadás vagy esőzés után képes a folyó kiáradásának a megakadályozására.

A beruházás megvalósítását széles körű egyeztetés előzte meg. Az önkormányzatok, a civilszervezetek, a lakosok, a szakhatóságok egyaránt véleményezték a vésztározó tervét, illetve annak jelentőségét. Megnyugtató, hogy a program indítása az integrált terület- és vidékfejlesztéssel párosul, tehát az itt élők folyamatosan számíthatnak a kiemelt támogatásra, életfeltételeik javulására. A földtulajdonosokkal való megegyezés folyamatban van. Erre többféle technika is létezik – hangsúlyozta Magda István – a kisajátítástól a cserén át a megvásárlásig, mindez megegyezéstől függően.

Az első ütembe tartozó hat tározó közül először a cigándi és a tiszaroffi kialakítását kezdték el, miközben folyamatosan karbantartják a Tisza medrét, vagyis az esetleges árhullás levonulását akadályozó bozótot eltávolítják, a medret pedig folyamatosan kotorják.

Védelmi szempontból elmondható, hogy amennyiben megépül a hanyi-tiszasülyi tározó, úgy az nagymértékben javíthat a térség biztonságán egy-egy áradás vagy belvíz esetében.

Magda István arról is tájékoztatott: hamarosan minden polgármesteri hivatalhoz körlevélben fordulnak, miután az elmúlt heti esőzések ismételten arra figyelmeztettek, hogy az átereszeket, árkokat karban kell tartani, a vízszivattyúk állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, illetve az esetleges káreseményt pontosan kell dokumentálni és archiválni.
(szuromi)