Péter-Páltól várják a vendégeket
Tisza-tó

Heves Megyei Hírlap 2004. június 26.

Nehézkesen indul az idén a szezon a Tisza-tó térségében. A szakemberek elsősorban az időjárást okolják a várt vendégforgalom elmaradásáért. Tény, hogy a rendkívül csapadékos május és június, a hűvös éjszakák és az enyhe nappalok nem kedveztek a szabadvízi strandok felmelegedésének.

-Nagyon érezhető a kedvezőtlen időjárás hatása Dinnyésháton – foglalja össze a tapasztalatokat Barcsik Ferenc Tiszanánáról. – A szabadvízi strandon a mai napig szinte egyetlen vendég sem fordult meg, ahogyan a kempingünk is teljesen kihasználatlan. A kikötőnek jó a forgalma, arra nem panaszkodunk. Viszont az égiek kedvezőtlen szezonindítása alaposan érezteti hatását. A víz körülbelül 20 Celsius-fokos, tehát nem túl meleg, úgy is fogalmazhatnék, hogy kellemesen hűs.
A tavalyi helyzettel összehasonlítva azt lehet mondani: akkor már május 1-én elindult a szezon, s folyamatosan mintegy háromnegyed „házzal” tudtuk működni. Most teljesen hiányzik a vendég, a ezt az időjárásnak tudhatjuk be.
Barcsi Ferenc megjegyzi: beszélgetésünk napja az, amikor megjelentek a parton az első fürdőzők. A helyzeten segíthet, hogy vége a ballagási, érettségi szezonnak, így a családok várhatóan már szabadabban tervezhetik a nyaralást vagy a hosszú hétvégét. Mivel a hónap elejétől már felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így az idegenforgalomban érdekeltek is reménykedőbbek: talán megérkeznek az első fecskék.

Kisköre polgármestere Szén István hasonlóan rossz idénykezdésről számol be. A szabadvízi strandon nagyon kevés a vendég, a kemping kihasználása is minimális. -A pontos okokról még nem tudunk – mondja a falu vezetője -, az időjárás éppúgy közrejátszhat, mint a gazdasági tényező. Nagyon jó a vízminőség, igaz, a hőmérséklete egy kicsit alacsony. A település az idén családi hétvégekre helyezte a hangsúlyt. A programok hatása azonban csak ettől a hétvégétől mérhető le. A szombat-vasárnapi triatlonfesztivál, a komoly és könnyűzenei koncertek és a búcsú lesz az első meglehetősen nyüzsgő hétvége. Vagyis , ahogy a polgármester fogalmazott: Péter-Páltól várják a nyári vendégforgalom kezdetét, s ezt remélhetőleg az égiek is tudomásul veszik.

(szuromi)