A tó körül, kerékpáron?
Heves Megyei Hírlap 2004. július 5.

A Tisza-tó látványoságait kerékpáron is megközelíthetővé szeretnék tenni. Sikeres pályázat esetén jövőre a Heves megyei szakaszon 26 kilométernyi út épülhet a bringásoknak, Poroszló és Kisköre között. A meglévő szakaszok összekötése a tó körül – egy kompátkeléssel – teljessé tenné a pályát, ami összesen 102 km hosszúságú.

A huszonkét települést tömörítő Tisza-tavi Önkormányzatok Szövetsége kezdettől sokat tett azért, hogy kiépüljön a kerékpárút. Egy pályázat kapcsán most a megyei szakasz fejlesztése van napirenden. A Tisza-tavi Kistérségi és Gazdaságfejlesztési Társulás ezért is foglalkozott a kérdéssel. Soltész András, a társulás elnöke hangsúlyozta, hogy a beruházás pénzügyi hátterét elsősorban a vízügy, továbbá az érintett öt part menti település önkormányzata, valamint a megyei önkormányzat biztosítja. A projekt gondozója is a vízügy, miután sikerült megnyerni az Évizig és a Kötivizig illetékes szakaszmérnökségének a támogatását is.

Mint utánajártunk, egy már elkészült terv – a jogszabály változása miatt – módosításra szorult, amit a poroszlói önkormányzat képviselője, Halász Károly tanácsadói cégén keresztül díjazás nélkül igazított a követelményekhez. A hatályos rendelkezéseknek megfelelő pályázati anyagot hamarosan be lehet adni. A Halász Károly előterjesztésében elhangzott javaslat szerint a kivitelezés költsége a korábbi tervben jelzett 320 millió forinttal szemben 361 millió lesz. Ezzel együtt biztosítják a községek a lakossághoz arányos önrészt.

Ha a támogatott elképzelés testet ölt, úgy a 33-as út poroszlói Tisza-hídjától a kiskörei erőműig mintegy 26 kilométernyi kerékpárút szolgálja majd az idegenforgalmat. A gátkoronán vezető három méter széles pályatestet mindenütt aszfaltrétegborítja majd, ahol pedig eddig is az volt, ott felújítják azt.

Az idén – kaptuk a kiegészítő információt – megvalósul Abádszalók és Tiszafüred kerékpárúttal való összeköttetése is. Egyébként a Tisza-tó előbb-utóbb körbe kerekezhetővé válik. Ezalatt – egy-egy pihenő alkalmával – Poroszlótól kiindulva fel lehet kapaszkodni az északi parton lévő négy madárfigyelő lesre is. Hasonló fatornyokat épít majd a Hortobágyi Nemzeti Park is.

(budavári)