Kiválással, önálló körzetben?
Heves Megyei Hírlap 2004. július 8.

A megyében eddig a hat város és Bélapátfalva székhellyel hét úgynevezett statisztikai körzet kialakítása van folyamatban. A besorolásukkal elégedetlen Tisza-tavi települések jövőjük biztonságát, a térség fejlődését Kisköre központtal képzelik el.

A Tisza menti Kistérségi és Gazdaságfejlesztési Társulás központja ebben a ciklusban az ide tartozó hat település közül Újlőrincfalva, az elnöki tisztet pedig polgármestere, Soltész András tölti be. A legutóbbi tanácskozáson az egyik legfontosabb téma az volt, hogy átgondolták a résztvevők, s jónak látták a törekvésüket:, miszerint 2006. január 1-jétől Kisköre székhellyel tartozzék egy statisztikai körzetbe Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, Pély, valamint Kömlő és Tarnaszentmiklós.

– Természetesen Kömlő és Tarnaszentmiklós önkormányzatának képviselőit is meghívtuk, mert úgy látjuk, hogy ebben a felállásban a Tisza-tó északi részének, s a településeknek a fejlődése gyorsabb ütemű lehetne – állítja Soltész András.
Az ötlet a korábbi brüsszeli pályázat elutasítása után – amelyen a kistérség 1,5 milliárd forinttól mondhatni a célegyenesben esett el – kezdett érlelődni. Valójában a Kisköre székhellyel tervezett statisztikai régió ebben a formában a Tisza és a Tisza-tó egységét megőrizné, s a közös pályázatok elnyerése ilyen háttérrel talán könnyebb volna.
Érdeklődésünkre Cseh József, Kömlő polgármestere csak annyit mondott: . – A tájékozódás igényével voltam jelen a társulási ülésen. A lehetőséget a legközelebbi önkormányzati ülésen a hallottak alapján kifejtem. Mi egyébként a Heveshez tartozó statisztikai körzetbe soroltattunk be. Meggyőződésem, hogy csak átgondolt, megfontolt döntés után lehet szó Kömlő csatlakozásáról.
Tarnaszentmiklós polgármestere, Budai Sándorné ugyan nem volt jelen, de elvben támogatja a javaslatot.
A nyolc település mintegy 13 ezer embert jelentene. Soltész András arról is tájékoztatott, hogy a megyei közgyűlés elnöke, Sós Tamás is jelen volt a társulás ülésén. Sőt, a Tisza-tó egysége szempontjából a felvetés megvalósítását elképzelhetőnek tartja. Ebben az esetben nem esne szét a természeti, idegenforgalmi értékek érvényesítése. Ehhez azonban az kell, hogy például Füzesabony körzetből három település – Sarud, Újlőrincfalva és Poroszló – kiléphessen, míg a hevesiből pedig Kömlő és Tarnaszentmiklós.

Soltész András augusztusban elindítja az önálló körzet létrehozásának az ügyét. Hivatalos útja a Heves Megyei Közigazgatási Hivatalnál kezdődik.

(budavári)