Környezetünk és a természet védelme érdekében, valamint a környezet- és természetvédelmi feladatok költségvetési forrásainak biztosítására az országgyûlés a múlt esztendõben megalkotta a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvényt.

Képviselőtestületünk a 2004. június 29-én elfogadta a tiszanánai talajterhelési rendeletet.

Talajterhelési díjat azoknak a fogyasztóknak (vállalkozásoknak, illetve magánszemélyeknek) kell fizetni, akik a rendelkezésre álló közcsatornára nem kötnek rá és szennyvízelhelyezést alkalmaznak. A díj alapja a locsolási célú felhasználással csökkentett vízfogyasztás. A megfelelõ számlával igazolt elszállított szennyvíz mennyiségével egyébként tovább csökkenthetõ a díj alapja.
Összege köbméterenként 120 forintban állapította meg a képviselő testület. A rendelet szerint az idén ennek a 20 százalékát, azaz 24 forintot kell megfizetniük a szennyvizet kibocsátóknak. Évente különben emelkedik az arány, és a talajterhelési díj 2009-ben éri el a 100 százalékot.

A díj kivetéséhez szükséges adatokat – a díjfizetésre kötelezhetõk névsorát, a vízfogyasztás mértékét – a Heves Megyei Vízmû Rt. és a Tiszakom Kft szolgáltatja a polgármesteri hivatal részére. A fizetési kötelezettségrõl minden évben, a tárgyévet követõ év március 31-ig kell bevallást tenni. A talajterhelési díjra az elõzõ évi fogyasztási tényadatok alapján elõleget kell fizetni, negyedéves bontásban.
A talajterhelési díjból származó bevétel az önkormányzatnál marad, a környezetvédelmi alap bevételét képezi.