Rövidesen elkezdődhet a Tisza-tavi ökocentrum kialakítása
Magyar Rádió Online 2004. július 21.

A Heves megyei Poroszlón létesítendő komplexum turisztikai és oktatási célokat egyaránt szolgál.
Három esztendeje húzódik az ökocentrum építésének ügye, most azonban finiséhez ért a projekt előkészítése. A gazdasági minisztériumból rövidesen megérkezik az első ütemhez szükséges 100 millió forint – tájékoztatta a krónikát a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projektiroda projektmenedzsere.

Szabó Lajos elmondta, hogy első lépésként mintegy 50 millió forintból egy úgynevezett dongautas, 1200 méter hosszú vízi tanösvényt alakítanak ki három madármegfigyelő hellyel. A tanösvény révén az érdeklődők az egyéb módon megközelíthetetlen mocsaras területeken tanulmányozhatják a vízi világ belső, rejtett zugait. A munkálatokra hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást.

A tervek között szerepel egy szárazföldi objektum építése is, amelyben a Tisza-tó élővilágát bemutató akvárium kap helyet, de lehetőség lesz 3 dimenziós mozi vetítésre és egyéb interaktív bemutatók rendezésére is. A későbbiekben európai uniós forrásokat is szeretnének bevonni az ökocentrum fejlesztésébe. Annál is inkább, mert mint Szabó Lajos fogalmazott, az ökoturizmus napjaink legdinamikusabban fejlődő turisztikai ágazata. Ezt bizonyítja egyebek mellet, hogy az utóbbi években megtöbbszöröződött a Tisza – tavi csónaktúrák iránti érdeklődés. A Tisza-tavi tanösvény kivitelezési munkálatai várhatóan idén késő ősszel kezdődnek.

Polyák Adrienn