A vízgazdálkodásról szóló törvény, a szabálysértésekről és a közúti közlekedésről rendelkező érvényes jogszabályok figyelembevételével az igazgatóság kezelésében lévő védtöltéseken, vízhasznosítási főművek töltésein az állagmegóvás érdekében – a KÖTI-KÖVIZIG járművei és kerékpár, segédmotoros kerékpár, valamint motorkerékpár kivételével – csak engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek.

Az engedélyekért karbantartási hozzájárulást kell fizetni, ami az igazgatóság által térítés ellenében kiadott napi, heti, havi és éves engedélyek útján valósul meg. A kiadott engedély általában a KÖTI-KÖVIZIG kezelésében lévő valamennyi védtöltésre, továbbá a Tisza-tó területét övező védtöltésre (a három KÖVIZIG megállapodása alapján) érvényes.
Nem érvényes az engedély a sorompóval vagy egyéb módon lezárt területre, továbbá a Kőtelek és Doba közötti kerékpárútra.

A kiadott engedély max. 3500 kg össztömegű gépjárműre vonatkozik, ára 2004. évben egységesen ÁFÁ-val együtt:
Éves engedély 3.000 Ft.
Havijegy          1.000 Ft.
Hetijegy              500 Ft.

Az éves engedélyt a tárgyév december 31. érvényességgel, a havi engedélyt a megjelölt hónap 01-től a hónap utolsó napjáig tartó érvényességgel, a heti engedélyt 7 napi érvényességgel (a hét bármely napjától számítva), a napijegyet a megjelölt nap 00.00 órájától a 24.00 óráig tartó érvényességgel adjuk ki.

Az engedélyek megvásárolhatók a szakaszmérnökségek székhelyén:
Szolnok, Verseghy út 3.
Kisköre, Tisza II.
Mezőtúr, Pétery Károly út 5.
Karcag, Szent István sugárút 7.
az őrházaknál, illetve a központban: Szolnok, Ságvári krt. 4., 8.22 szoba.

A vásárláshoz szükséges adatok: név, lakcím, személyigazolvány szám.

Ezen túlmenően az igazgatóság megbízásából 5 horgászegyesületnél (Szajol, Tiszafüred, Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Törökszentmiklós), valamint horgászboltokban (Abádszalók, Besenyőtelek, Eger, Gyöngyös, Heves, Jászapáti, Jászberény, Kisköre, Kunhegyes, Maklár, Mezőkövesd, Poroszló, Sarud, Sülysáp, Tiszafüred-Övény, Tiszanána) is beszerezhetők az engedélyek.

A 3500 kg össztömeget meghaladó jármű esetén csak az igazgatóság vezetőjének engedélyével adható ki közlekedési engedély.