Szezon végi szúnyogirtás
Heves Megyei Hírlap 2004. 08. 25.

Már javában folyik a szúnyogirtás, s ezt a csípésszegényebb időszakot a Tisza-tónál pihenők is alighanem tapasztalják. Mint korábban megírtuk: a Tisza-tavi Térségi Fejlesztési Tanácsnak sikerült a Miniszterelnöki Hivataltól egy előre be nem tervezett irtáshoz forrást kapnia. A hétmilliós támogatás nemcsak megérkezett, de – ahogy bennünket Scitovszky Angelika informált – a felhasználó már hozzá is látott a feladathoz:
– Megkötöttük a szerződést, ugyanazt a céget bíztuk meg a feladattal, amelyet közbeszerzési eljárás keretében választott ki a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás és a Magyar Turizmus Rt. Idén a tó térségében négy irtásra volt pénz, de ez elfogyott. Az idegenforgalmi szezon még tart, sőt a horgászturizmus szeptemberben is vonzó, ezért kerestünk és találtunk megoldást a még kívánatos újabb szúnyogirtáshoz – mondta el a tanács igazgatónője.
Megszokott a kijelölt régióban élőknek, hogy főként helikopteres permetezéssel történik a védekezés. Ezt légi kémiai eljárásnak hívják, és 5414 hektárra terjed ki. Van úgynevezett földi, melegködös módszer is, amit főleg rendezvények előtt, közvetlenül a helyszínen alkalmaznak hatásosan. Ilyenre is lesz még példa 205 hektáron. Jelentősebb tételnek számít a 976 hektáron történő légi biológiai lárvairtás is, ami a megelőzést szolgálja.

B. S.