Tisza-tó: százmilliós tanösvény
Heves Megyei Hírlap 2004.10.09.
RM

POROSZLÓ A Tisza-tó egyik, a községhez közeli szigetén pénteken délelőtt dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tette le a tavon létesítendő tanösvény alapkövét. A Hortobágyi Nemzeti Park beruházásában 100 millió forintot költenek az ökoturisztikai látványosságra.
Az 1,2 kilométeres tanösvény mintegy másfél órás programot jelent majd a turistáknak. A poroszlói kikötőből csónakkal indulhatnak a majdani látogatók, útközben két madárvártát is megtekinthetnek, lesz egy nyolcméteres megfigyelőtorony, s megismerkedhetnek a tó élővilágával.

Az ünnepi eseményen a miniszter elmondta: emberközpontú, nyitott természetvédelemre törekszenek. Ma ez a vidék az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi központja. Idén tíz tanösvényt adtak már át, s ugyanenynyi épül a jövőben. A nemzeti parkok mindenütt kiemelt turisztikai célpontok. A világ összturizmusának egyötöde ilyen helyekre irányul. Magyarország szerencsére különleges helyet tölt be az európai ökológiai térképen, hazánkban körülbelül 42 ezer állatfaj és 2200 növényfaj él, közöttük sok az egész kontinensen ritkaságnak számít.

Elhangzott: a leendő Tisza-tavi ökocentrum első lépcsője az épülő tanösvény. A második ütemben Poroszló és a Tisza-gát között egy központi vendégfogadó bázist hoznak létre 400 millió forintból. Itt évi százezer – naponta ezer – látogatóra számítanak. A harmadik ütemben megépítenek egy háromdimenziós mozit, amelyben természetfilmek láthatók, lesz egy, a tó élővilágát bemutató akvárium, s további tanösvények is készülnek. A tervek között szerepel a Tisza-tavat körbeölelő kerékpárút kiépítése is. A munkálatok 2010-re fejeződhetnek be, a harmadik ütem megvalósítása egymilliárd forintba kerül.