Tisza-tavi szezonzáró fórum
Magyar Rádió online 2004.október 26.

A Heves megyei Erdőteleken tartotta idei szezonzáró fórumát a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda. Bár a tavalyi esztendő kiugró teljesítményét nem sikerült túlszárnyalni, az idegenforgalmi szakemberek szerint idén sem kell szégyenkeznie a Tisza-tavi régiónak.

A négy megye 68 települését, köztük 21 Jász – Nagykun-Szolnok megyeit magában foglaló idegenforgalmi régió fejlődését lassította, hogy 2004 – ben nem álltak a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság rendelkezésére decentralizált források – összegezte röviden a nagyívű tervek anyagi korlátait a testület elnöke. Kerekes László hozzátette: ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne történt volna előrelépés. Ebben fontos szerepet játszott a Tisza-tavi Területfejlesztési Tanáccsal kialakított gyümölcsöző kapcsolat, amelynek révén a tanács pályázati forrásainak 60 százalékát turisztikai célú beruházások támogatására fordították. Így valósulhatott meg a térségben az egységes információs táblák kihelyezése, turisztikai honlapok kialakítása, kemping és fürdőfejlesztések. Több, korábban elkezdett létesítmény is mostanra készült el, így például a térség második négycsillagos szállodája Berekfürdőn.

A következő év tervei között a Tisza-tavi RIB elnöke az Egységes Tisza-tavi Víziturizmus Fejlesztési Program kidolgozását említette, amely az európai uniós források megszerzésében is nagy jelentősséggel bír. A program elkészítésére 10,8 millió forint áll rendelkezésre. A pénzügyeknél maradva Kerekes László szólt arról is, hogy 2005 – ben 200 – 200 millió forint decentralizált fejlesztési forrás kerül a régiókhoz. Mint a RIB elnöke fogalmazott, ez a pénz a nagy projektekhez kevés, ám kisebb, úgymond hangulatjavító fejlesztéseket finanszírozni lehet belőle.

A statisztikai adatok egyébként azt mutatják, hogy ha a tavalyi szezon kiugró eredményétől az idei mutatók némiképp el is maradnak, a Tisza – tó és környéke mit sem veszített vonzerejéből. E vonzerőt 18 belföldi 24 külföldi kiállításon hangsúlyozta a Tisza-tavi Regionális Turisztikai Programiroda. Szendy Mónika megbízott igazgató rádiónknak elmondta, hogy az év első négy hónapjában a Tisza-tó megtartotta vezető szerepét a vendégforgalom fejlődésének dinamikáját illetően, a kedvezőtlen nyári időjárás azonban rányomta bélyegét a régió turizmusára. Mint mondta, reményeik szerint az utószezon jól fog alakulni, hogy ez így legyen az iroda összegyűjtötte és a Tourinform Irodákon keresztül országszerte hozzáférhetővé tette a Tisza-tavi turisztikai szolgáltatók utószezoni, akciós ajánlatait.

Polyák Adrienn