Megtorpant az idegenforgalom
Heves Megyei Hírlap 2004.11.05.

Heves megyei partszakasz
A Magyar Turizmus Rt. regionális marketing-igazgatósága mérlegre tette, milyen volt az idei szezon. Előtte azonban szólaljanak meg olyanok, akik számára nem közömbös, hogy a hely vonzereje miként alakul.
A nagy forgalmú poroszlói horgászbolt tulajdonosa, Gacsal József részben elégedettségének adott hangot, részben tanáccsal szolgált azzal kapcsolatban, hogy mivel lehetne eredményesebbé tenni a tározóhoz érkező vendégek kiszolgálását:
– Most voltak éppen a boltban osztrák és német horgászok, hiszen a külföldiek a náluk nem fogható csukára és süllőre „mennek”. Ennek pedig most van a szezonja. Ha a főidényről beszélünk, évek óta az gond, s itt a falusi turizmusra gondolok, hogy az június 15-től augusztus 20-ig tart, vagyis rövid. Vendég most is volt, de szerintem a fejlődés azt kívánná, hogy a szobák, házak kiadói az értékesítéssel ne tudják le a dolgukat például azzal, hogy ilyen tanácsot adnak: majd a horgászboltban megmondják, hol érdemes a botot elővenni… Nyáron ugyanis minden hely foglalt a parton. Inkább ruházzanak be csónakra, és azzal együtt kínálják a szolgáltatást. A kikötőben ugyanis néhány kölcsönözhető ladik van…

Idén a csapadékban gazdag időjárás a szabad strandok forgalmát – sajnos – nagyon is befolyásolta, erről számolt be Kisköréről Patkó Istvánné:
– A településen sokan megfordultak, de a rossz időben érthető módon nem a fürdést választották. Összességében valamivel kevesebben látogatták az önkormányzat kezelte strandot, amit minden évben fejlesztenek. Idén olyan partszakaszt is kialakítottunk, amely alkalmas a vízi járművel érkezők fogadására, és az autóskemping színvonala is nívósabb lett. A nyár kapcsán egy pozitívumról azonban beszámolhatok: volt egy forró napunk, amelyen megdőlt a korábbi látogatottsági csúcs…

Gál János, a sarudi kikötő gazdája többek nevében is fogalmazhatott, hiszen a Tisza-tavi Kikötőket Üzemeltetők Szövetsége elnöke:
– Rosszabb volt az idény, mint tavaly. Máskor szezon elején már teltek a kikötők, ezúttal ez csak a szezon közepére „jött össze”. A rapszodikus időjárás ártott a különböző szolgáltatásaink forgalmának, a kölcsönzés iránti igény is a korábbi felére esett vissza. Sőt azt is észrevettük, hogy az időjárás-előrejelzés többször ártott a szakmának, hiszen másnap korántsem volt a beharangozottnak megfelelő kellemetlen idő, a potenciális vendég azonban otthon maradt. Más esetben kevesen vállalták egy esetleges vihar vagy megázás következményeit. Egyébként az árhullámos, zavaros vizű, uszadékos időszakok miatt a vízügy gyakran elzárta a tó felől az élő Tiszára kivezető csatornákat. Ez a másik partról a Heves megyei oldalra átrándulni vágyókat is sújtotta.

Tiszanána gyöngyszeme a Tisza-parti Dinnyéshát.
Az önkormányzat megbízásából nyilatkozó Barcsik Ferenc az utóbbi három év legrosszabb szezonjaként emlékezik a mögöttünk hagyott hetekre:
– Csak a kikötő kihasználtsága volt teljes, a fürdőzők, kempingezők létszáma a tavalyi szint felét sem érte el. Természetesen az időjárás okolható ezért, de bízunk benne, hogy jövőre jobb lesz.
Az optimizmus jele, hogy még novemberben hozzákezdenek a dinnyésháti kikötő bővítéséhez, amivel 30–40 újabb hajót tudnak fogadni. Bátran fejlesztenek, mert 200 vízi jármű befogadását – folyamatosan – a duplájára, azaz 400-ra kívánják emelni.

A Tisza-tavi Marketing Iroda összesítése egyértelmű: az eddigi dinamikus, évenkénti 15 százalékos fejlődés megtorpant. A bűnbak az időjárás… Sajnos az sem segített, hogy az irodának idén 14,9 millió forint állt rendelkezésre munkájához, a tavalyi 38 millió forinttal szemben.

Budavári