VÁLLALKOZÁS AZ UNIÓ KAPUJÁBAN
Vadászlap 12. évfolyam 6.szám

Nem sokáig kell keresgélni Tiszanánán a MEDO Kft irodáját, mert tábla jelzi a horgászok számára a “Halbánya” humoros fantázianevű rekultivált tavukat, amely a vállalkozás egyik új “lába”. Somogyi Ferenc ügyvezetővel, az egykori MAVAD munkatárssal és Godó Ferenc exporttelep vezetővel, a füzesabonyi állami gazdaság nyugalmazott fővadászával, az irodában idéztük vissza a kezdet nehézségeit.
– Több lábon állva lehet csak megélni – mondja az ügyvezető – hiszen az egyprofilúság bármennyire is vonzó, hosszú távon rendkívüli veszélyeket rejt. Fő profilunk az élőnyúl export volt a kezdetben, így indult a vállalkozás 1995-ben. Annak idején megvettük a felszámolt Eurovad Kft befogó berendezéseit, ládáit, hálóit, telephelyet béreltünk ehelyütt, ami egykor a téesz varrodája volt. Jelenleg annyi hálónk van raktáron, hogy ha felállítanánk, a fővárosig elérne.Csakhogy az élő nyúl idényjellegű, és arra kellett törekednünk, hogy egész évben foglalkoztatni tudjuk embereinket, így kezdtünk bele a szintén viszonylag rövid idejű vadkacsa és fácánnevelésbe, értékesítésbe.
Fóliában termesztünk kála virágot és törjük a fejünket a termál víz hasznosításán. Meghirdettük a “fácánt-nyúlért” programunkat, amely igen sikeres volt azoknál a társaságoknál, amelyek forgótőke hiány miatt nem tudtak fácánt vásárolni. Bejött a dolog, jó volt a társaságoknak is, mert megkapták a madarat és később nyúllal “fizettek”. Az ismert nyúlexport gondok jelentősen behatárolták a lehetőségeinket, mégis túléltük, éppen a francia export lehetőségeink miatt. Ha nyomott áron is, de mi fizettük a legtöbbet az élő nyúlért, 8000 forintot. Az alacsony ár pedig igazán nem rajtunk múlott, a külföldi vevők verték le az árakat, de sajnos akadt hazai cég is, amelyik jócskán rontott a magyar piaci pozíciókon. A hazai vásárlóink fizetőképes kereslete tovább romlott. Tekintettel arra, hogy fácánnevelési kapacitásunk behatárolt, ezért újabb akcióba fogtunk. Sokhelyütt ugyanis megvannak még a nevelőházak, a szakértelem, a szakemberek, csak éppen pénzük nincs már a beindításhoz. Az sem mindegy, hogy kell-e horribilis beruházási költségekkel nevelőházakat építtetni. Az új ” fácánt – fácánért” programunk lényege, hogy adjuk a naposcsibét, tápot, gyógyszert, s mindent ami kell, és csak a nevelési időszak végén számolunk el az előzetes megállapodás szerint. Elszállítjuk és eladjuk a nevelt fácánjainkat, a többi pedig marad a nevelést végző vadásztársaságnál.
A kereskedelmi szolgáltatások vonalán igyekszünk tovább fejleszteni. Mindent helybe szállítunk, a fácánt, az általunk kikisérletezett tápot éppúgy, mint például a befogó berendezéseket. Ami talán a legtöbb gondot okozza az élő nyúlnál, az a szigorú állategészségügyi előírásoknak való megfelelés. Ebben is igyekszünk a legjobbak lenni. A befogott mezei nyúl nem kézben lévő háziállat, amelynél az előzetes vizsgálatoknak nincs akadálya. Évek óta mondjuk, kérjük, hogy azokon a területeken, ahol nyulat fognak be, szakszerű előzetes mintavétellel már előtte meg lehetne szűrni az állományt.10-10 nyulat idény elején elejtve és megvizsgálva óriási felesleges költségeket lehetne megtakarítani, és lenne egy előzetes képünk a nyúlállományokról. Az únióban megszűnik a schengeni határ, a vámkezelés, talán rövidebb lesz az élővad szállítmányok utaztatási ideje. Ezek bizonyára előnyösek lesznek. Mindezek ellenére további árzuhanásokra számítunk, de igyekszünk megfelelni az új kihívásoknak. Talán ezek az okai annak, hogy a MEDO Kft viszonylag rövid idő alatt a hazai piacon meghatározó tényezővé tudott válni.

– h –