Csökkent a Tisza-tavi idegenforgalom
Magyar Rádió Online 2004. december 17.

A Tisza – tavi Régió idei vendégforgalma több mint 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest az eddigi statisztikai adatok alapján. Bár a külföldi vendégek száma 3,6 százalékkal nőtt az év első 9 hónapjában, a belföldi turisták száma jelentősen, mintegy 14 százalékkal csökkent – hangzott el a Tisza – tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság idei utolsó ülésén Berekfürdőn.

Szendy Mónika , a Tisza – tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda megbízott igazgatója elmondta, hogy a tavaszi hónapokban regisztrálták a legtöbb turistát a kereskedelmi szálláshelyeken és a vendégéjszakák tekintetében is jól kezdődött az év a Tisza – tó környékén, azonban a nyári hónapokban a kedvezőtlen időjárás és a nemzetközi sportversenyek miatt elmaradtak a vendégek a régióból.

Az évértékelő ülésen elhangzott: az Alföld és a Tisza – tó nagyrégióban az egészség -, a horgász-, az aktív és az ökoturizmus köré koncepcionált programokra mintegy 40 millió forint állt rendelkezésre. 18 belföldi és 24 külföldi kiállításon mutatták be a régiót, a fő célterület Ausztria , Németország, Belgium és Hollandia, továbbá Lengyelország és Szlovákia volt .

A kormány előtt van az a 26 milliárdos fejlesztési terv, amelyet az Európai Unió soron következő 6 évre szóló költségvetéséből szeretne pályázaton elnyerni a Tisza – tó Vízügyi Programrégió, amely 7 megye és 4 idegenforgalmi bizottság társulása. – erről már Kerekes László elnök beszélt. A megvalósíthatósági tanulmány kitér az egységes tiszai kikötőhálózat , az Eurovelo 11 jelzésű kerékpárút , a szervezhető vízi turizmus , a tájegységenként változó programok és az infrastruktúra fejlesztésére.

Ugyanakkor a bizottság döntött a decentralizált keret pályázati kiírásairól is, melyek várhatóan január végén nyilvánosságra kerülnek. Termékfejlesztésre 100, települési, régiós, országos, illetve nemzetközi kihatású rendezvények szervezésére 80, a III. Tisza – tavi Fesztivál programsorozatára mintegy 20 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre – hangzott el a Tisza – tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság Berekfürdőn megtartott évzáró ülésén.

Sarkadi Renáta