Jelzőlámpák a tó vizén
Heves Megyei Hírlap 2005.01.14.

A Tisza-tó természeti értékeinek megőrzése szempontjából, s a térség turisztikai vonzerejének további növekedése érdekében kiemelt jelentőségű, tájékoztatást segítő információs rendszerre van szükség a Tisza-tavon.
Jelenleg ugyanis a víz felületén ilyen nem létezik. Ezt felismerve döntött 2003-ban a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács a táblarendszer megvalósítása mellett.

A legutóbbi ülésen – amint arról Scitovszky Angelika igazgató tájékoztatott – a tanács elfogadta a Vízvonal Kft. kivitelezési tervét. Ennek elkészítésére a Tisza-tó TFT és a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal között az elmúlt év májusában megkötött együttműködési megállapodás alapján került sor, amint a táblarendszer kiépítésére is ez a megállapodás biztosít pénzt. Nagy segítséget jelent a tó által érintett négy megyei önkormányzat példaszerű összefogása, miután anyagi támogatásukkal hozzájárulnak a kivitelezéshez. Borsod és Hajdú 500-500 ezer, Heves és Szolnok megye egy-egy millió forintot vállalt magára a táblarendszer kiépítésének költségeiből. A kiviteli munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese, a szolnoki illetőségű Vízép-Kör Kft. augusztusra vállalta a szükséges táblák telepítését.

A rendszer megvalósulásával könnyebbé válik a tavon történő tájékozódás, ami megtérülő befektetés, a versenyképesség megőrzéséhez már nem elegendő „csupán” a csodálatos természeti környezet, az érintetlen táj, nagy szükség van jól kiépített, az idelátogatók kényelmét szolgáló infrastruktúrára is.

Budavári