Szerencsét hozott a harcsa
HALJELÖLÉS Következtetések a Tiszáról
Heves Megyi Hírlap 2005.01.24.

BUDAPEST, HEVES MEGYE – A haljelölési programot még 2001-ben indította a Tisza-Szamos Kht., a jelölt halak segítségével ugyanis adatokat lehet nyerni a folyó egyes szakaszainak halmegtartó képességéről, a halak fejlődési üteméről, vándorlási szokásairól. Az adatok elemzése még hosszú időt vesz igénybe, bár már eddig is sok érdekes megfigyelésre nyílt mód: 2004-ben 114 jelölt hal adatait küldték be.

Az elmúlt három évben közel négyszáz ilyen példányról érkeztek visszajelzések. Érdekes, hogy legnagyobb számban a jelölt harcsákat fogták vissza, összesen 170 darabot. Pontyból majdnem százat, a kihelyezett 625 süllőből ötvenet, márnából 31 darabot (a kihelyezett mennyiség közel egynegyedét), csukából csak tízet. A több mint 500 jelölt kecsegéből viszont összesen 3 darabról, a majdnem 200 darab compóból pedig csak 2 példányról érkeztek adatok.

A leghosszabb időt egy kétnyaras korában, 20 dekásan telepített ponty töltötte a Tiszában, 952 nappal a jelölés után fogták ki. A legnagyobb távolságot is egy ponty tette meg, 324 kilométert 296 nap alatt. Legalább ilyen érdekesek azok az adatok, amelyek a harcsák, márnák, pontyok csoportos vándorlásáról vallanak.

Az adatok feldolgozását idén is folytatják a szakemberek, 2005-től a Tisza-Szamos Kht. helyett az Árvíz- és Belvízvédelmi Központi Szervezethez rendelték a halmonitoring program zárószakaszát, arra kérve minden jó szándékú horgászt és halászt, hogy jelezzék, ha jelölt halat fognak. (A haljel a hátúszónál található fél-gyufaszálnyi, narancssárga műanyag, rajta Tisza-Szamos KBI, TXXXX (négy számjegy) felirat található. Ezt a jelet (méreten aluli halnál csak a jel számát), a fogás helyét és idejét, valamint a hal hosszát és tömegét kell beküldeni az ÁBKSZ címére (1211 Bp. Soroksári út 4.) A postaköltség egyébként mindenképpen megtérül: egy-egy tekercs kiváló minőségű horgászzsinórt ajánl fel az Elnex Kft. azoknak, akik továbbra is veszik a fáradságot, s adatokkal segítik a tiszai halak vizsgálatát.

Csónakmotort nyert

A haljelölést elküldők között kisorsoltak egy Yamaha csónakmotort, amit Takács József tiszanagyfalusi lakos vehet át. Ő egy 60 centi hosszú harcsának köszönheti szerencséjét. A tavaly augusztus végén fogott hal azonban nem mindennapi példány volt: egy apró, narancssárga műanyag jelet viselt a hátúszója mellett. A jel és a példány vizsgálatakor kiderült: a hal 289 napot töltött a folyóban, 20 kilométert vándorolt, ez idő alatt 10 centit nőtt, s 40 dekát gyarapodott a súlya.

B.S.