A pályázat nagy segítség
TISZANÁNA
Heves Megyei Hírlap 2005.02.08.

Mint arról annak idején beszámoltunk, tavaly nyáron megalakult a Dél-Hevesi Kistérségi Civil Fórum, amely a közelmúltban újabb tanácskozást tartott a Heves Megyei Civil Szolgáltató Központ kezdeményezésére.

A programot Jónás György, a megyei koordinációs tanács tagja nyitotta meg, majd Gál Sándor megyei civilkoordinátor vázolta a megyei helyzetet. Elmondta: a megyén belül ez már a hatodik kistérségi fórum, és számos helyen tapasztalható a civilszerveződés dinamikus fejlődése. A korábbi megyei konferencián egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy a kistérségekre kell építeni a szervezőmunkát, és kiemelten fontos feladat a civil szakemberek felkészítése az önkormányzatokkal való párbeszédre. Ehhez kapcsolódva közreadott egy továbbképzési programot „Közművelődési intézmény, nonprofit szervezet és önkormányzat együttműködési lehetőségei a helyi társadalom fejlesztésében” címmel.

A civil szakemberek a 60 órás tanfolyam végén tanúsítványt kapnak. A következő megyei konferenciát márciusban rendezik, melynek egyes szekcióiba már most jelentkezhettek a fórum résztvevői: a Hevesi Nyugdíjasklub, a Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete, a zaránki Nefelejcs Nyugdíjasklub, a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány, a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület, a Tiszanánáért Közalapítvány, a Dinnyésháti Falusi Turizmus Egyesület, a Tiszanánai Roma Szív Kulturális Egyesület, valamint a Tiszanánai Polgárőr Egylet.

A megyei konferencián kialakítanak egy minimálprogramot, a legfontosabb pedig a tapasztalatcsere megszervezése. A fórumon felvetődött egy bűnmegelőzési szekció létrehozása, hiszen a legtöbb településen működik polgárőrség, s ők egyelőre csak az érdekvédelmi szekcióban vehetnek részt. Februárban új pályázatokat írnak ki, de a tapasztalatok szerint kevesen élnek a lehetőséggel.

Ezután Bárdos Ferenc, az NCA tanácsának elnöke tartott tájékoztatót a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatainak tapasztalatairól és a további lehetőségekről. A februárban megjelenő pályázatokra várhatóan júniusban lehet felvenni az elnyert összegeket. A fórum zárásaként elhangzott, hogy február végén Tiszanánán továbbképzést tartanak könyveléssel, elszámolással, pályázatokkal kapcsolatos ismeretekből.

Fejes Róbert

Pályázni muszáj

A civilszféra komoly pénzösszegekkel egészíthetné ki egy-egy település közösségének lehetőségeit, s a civil társadalom összefogása nagyon fontos lenne a politikai szféra befolyásának ellensúlyozására is – hangsúlyozta a fórum vendégeként dr. Tóth József polgármester.