Mire lesz a százmillió?
Heves Megyei Hírlap 2005. 03. 01.
Budavári

KISKÖRE
Több szervezet is bábáskodik hazánk második legnagyobb állóvize, a Tisza-tó idegenforgalmi kihasználása érdekében. Közülük a Kisköre székhellyel működő Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács a legaktívabb.

A tanács igazgatója, Scitovszky Angelika a legutóbbi ülés részleteibe ad betekintést, annak a megállapodásnak az eredményét kiemelve, amit Szegvári Péter, a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke és Herbály Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke írt alá. A hivatal 2005-ben 100 millió forinttal támogatja a Tisza-tó környékének turisztikai fejlesztését.

– A támogatások legnagyobb részének felhasználását a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács koordinálja – jegyzi meg az igazgató asszony. – Szervezetünk először 2004-ben kapott hasonló konstrukcióban forrásokat a Tisza-tó kiemelt üdülőkörzete területfejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. Ez a nekünk címzett öszszeg 81 millió forint volt.

Idén az „Országos jelentőségű területfejlesztési programok” terhére 100 millió forintot biztosít az MTRFH. Ebből 40,5 millió forintra már az előző évben kötelezettségvállalás történt.

Scitovszky Angelika címszavakban sorolja, hogy a fejlesztési támogatás segítségével milyen feladatok valósulhatnak meg:

– Pályázni lehet turisztikai látványossághoz vezető belterületi utak rendbehozására. Szeretnénk, ha lenne egységes turisztikai információs táblarendszer. Segítséget nyújtunk a településképek javítását szolgáló fejlesztésekhez. Csatlakozni kívánunk kiemelt üdülőkörzetként az „Ökoturisztikai védjegy” nemzetközi programhoz.