A jeges árvíz az első
Heves Megyei Hírlap 2005. 03.11.
JÖN AZ OLVADÁS A szakemberek felkészültek a védekezésre

Heves megye A szokatlanul hosszú tél miatt rekordnagyságú, hóban tárolt vízkészlet gyűlt össze a Tisza felső vízgyűjtő területén. Mennyisége átlagosan 97 mm egyszerre lezúduló csapadéknak felel meg. Összehasonlításképpen: az 1999-es és 2000-es árhullámok idején ez a szint csak 40 mm volt – mondta tegnap, a megyei védelmi bizottság és az érintett szakemberek Tisza-tavi, helyszíni bejárását követően Varga László, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) igazgatója.

Szavai szerint a kedvezőbb esetben, lassú olvadáskor is harmadfokú árvízvédelmi készültség várható Kiskörén. Hirtelen felmelegedés esetén viszont már 900 cm feletti vízállás is előrejelezhető – az eddigi rekord 1038 cm volt. Mindez társulhat a belvíz problémájával. A veszély annál nagyobb, minél később lesz a télből végre tavasz.

Az igazgató hozzátette: a Zagyva és a Tarna vízgyűjtő területén szintén hatalmas, hóban tárolt vízkészlet van. Az előrejelzések szerint a hét végén felmelegedés és eső várható: ekkor a védekezést tekintve az említett zagyva–tarnai területre koncentrálnak. Magán a Tiszán lesz körülbelül 8–10 napos időelőny, amíg az árhullám ideér.

A felkészülésről Fejes Lőrinc, a Kötivízig kiskörei szakaszmérnökségének vezetője elmondta: mivel Záhonynál még jeges a folyó, így először jeges árvízre számítanak. Kiskörén már készenlétben állnak a jégtörő hajók, amelyek a jégátterelési munkákhoz szükségesek. Aztán várható maga az árvíz. Több mint 150 ezer homokzsákot készleteztek, van már homok, homokos kavics, kő, a kellő létszám és a gépi kapacitás is rendelkezésre áll. A keretszerződéseket megkötötték a területet jól ismerő, gyakorlott vállalkozókkal, míg az érintett önkormányzatok a kétkezi munkaerőt biztosítják. Dél-Hevesben – ahol egyidejűleg a belvízveszély fenyeget – a korábban lefagyott szivattyútelepek mindegyikét üzembe helyezték. Jelenleg egyébként a földművelésügyi tárca megyei hivatalának adatai szerint a megyében 3623 hektár áll víz alatt, a legnagyobb terület 383 hektár, Poroszlónál.

A megyei védelmi bizottság elnöke, Sós Tamás úgy vélekedett: megnyugtató, hogy felkészült szakembergárdára támaszkodhatunk. Az érintett szervek naprakész kapcsolatban állnak, a védelmi tervek is készen vannak, szükség esetén azonnal bevethető az emberi és a technikai kapacitás.

RM