Tiszai árhullám
Heves Megyei Hírlap 2005.04.01.
B. S.

KISKÖRE – A korábbi előrejelzés szerint a Közép-Tiszán húsvét tájt jelezték a II. fokú árvízvédelmi szint elérését. Ehhez például Kiskörénél 700 centimétert kellett volna leolvasni a vízmércén.

– Most 660 centinél tartunk, és nagyon lassú az ár emelkedése – tájékoztat Fejes Lőrinc, a szakaszmérnökség vezetője. Mindazonáltal figyelmeztet is: – A Tisza vízgyűjtőjén idén 9 milliárd köbméter hó esett, ennek a vízben tárolt mennyiségnek több mint a fele, 5 milliárd köbméter még nem olvadt el. A hét végére jósolt éjszakai lehűlés jót tehet a fokozatos olvadásnak, de gátőreink figyelőszolgálatára változatlanul szükség van.

A Tiszán tehát I. fokú készültség van, a Tisza-tó az árhullám hatására kicsit duzzadt. Az erőmű zsiliptábláit felhúzták, a felvíz és az alvíz között tapasztalt olykor 9 méteres vízszintkülönbség kiegyenlítődött, szabad az ár átfolyása.

A belvízfronton sincs aggasztó helyzet, bár az I. fokú készültséget nem vonták vissza Dél-Hevesben. A szivattyúk átemelik a felgyülemlett belvizet a folyóba.