Szabályozott növényvilág
Heves Megyei Hírlap 2005.04.08.
TISZA-TÓ Mennyi pénz jut rá?
Sz. R.

TISZA-TÓ Újabb írásbeli kérdést tett fel Godó Lajos dél-hevesi honatya dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek.
Arra kér választ, vajon mennyi pénz jut az idén a Tisza-tó növényzetének szabályozására? Mint ismert, az utóbbi években egyre kevesebbet költenek a növényvilág szabályozására, aminek következményeként túlburjánzott a sulyom és a hínár. Az idegenforgalmi és vízminőségi szempontok viszont indokolttá tennék az erőteljes szabályozást.

A válasz szerint a munkákat korábban is vegyszeres, illetve mechanikai úton végezték. Igaz, hogy 1995–97 között nem jutott pénz rá, ám 1998–2003 között már 11,7 millió forintot fordítottak a sulyom- és hínármentesítésre. A következő évben 9,5 millió forint előirányzat szerepelt, de ezt kényszerűségből a Kötivízig a Zagyva folyóra, s a Tisza hajózhatóságának javítására fordította, a prioritás szempontjait figyelembe véve.

– Az idei keret 12 millió forint. Ez az összeg szükség esetén pályázattal növelhető – olvasható Persányi Miklós válaszában.