Esős időszak: árad a Tisza
Heves Megyei Hírlap 2005.04.27.
B. S.

KISKÖRE A folyó felső szakaszán tegnap már apadt, de a Közép-Tiszán tapasztalt áradás eltarthat akár két hétig is. Ennek okairól Fejes Lőrinc, a Kötikövízig szakaszmérnökségének vezetője tájékoztatott.

– A napokban a felső részen átlagban 40 milliméter eső esett, de a térségünkben károkat okozó csapadék mennyisége területi eloszlásban is 55 milliméternyi volt. A vízgyűjtőkről és a belvízcsatornákból érkező utánpótlás hatására már a múlt héten fel kellett függeszteni a duzzasztást a településnél. Most 680 cm a vízállás, a szakmai előrejelzések szerint a tetőzés 720 centi körül várható majd. Ez azt jelenti, hogy a hét második felében el kell rendelni a II. fokú árvízvédelmi készültséget. A figyelőszolgálat 24 órásra emelkedik, a gátőröket pedig több segédőr segíti.

A belvízfronton is kedvezőtlenebb a helyzet most: Dél-Hevesben mintegy ezer hektárt borít a víz, ez a korábbi mennyiség duplája. A vízügy szivattyútelepei újra magasabb óraszámban üzemelnek, hogy átemeljék a csatornák tartalmát a Tisza-tóba, illetve a folyóba.