Mikor lesz végre Tisza Múzeum?
Heves Megyei Hírlap 2005.05.06.
Szuromi Rita

TISZA-KÖRZET Várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó és uniós források megpályázására is lehetőséget adó tervet dolgoztak ki a közelmúltban a Tisza Múzeum létrehozására. Az esztergomi Duna Múzeum, a zalavári Kis Balaton Múzeum mintájára készülne el olyan állandó kiállítás, amely a tiszai emberek életét, épített és természeti örökségét láttatná. A tervezett múzeumi kiállítóhely nem rendelkezne önálló gyűjteménnyel, hanem a régió múzeumai, illetve a Kötikövízig bocsátaná rendelkezésre az anyagot. A tárlat arra is módot adna, hogy az iskolai oktatáshoz kapcsolódva foglalkoztatótermet alakítsanak ki.

A múzeum létrehozásának és az uniós források megpályázásának azonban feltétele egy hoszszabb távú működési koncepció elkészítése, amelyre a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum kapott megbízatást. A múzeum kialakítása érdekében Godó Lajos szocialista országgyűlési képviselő tett fel kérdést dr. Bozóki András miniszternek, amelyben arra kér választ: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatná-e a Tisza Múzeum kialakítását, látnak-e esélyt a hosszú távú működésre?

A válaszban a miniszter azon véleményének ad hangot, hogy a hosszú távú üzemeltetési koncepciót a közelben épülő ökoparkkal közösen kellene kidolgozni, s a tárca messzemenően támogatja e kiállítóhely kialakítását. Elküldték azt a koncepciótervet is, amelyet a minisztérium felkérésére a Duna Múzeum dolgozott ki.

A szakmai értékelés kitér arra, hogy a megjelölt helyszínek – a volt kazánház, illetve munkásszálló – alapos átalakítás után alkalmasak a belső kiállítótér és szabadtéri foglalkoztatók berendezésére. Ugyanakkor a tudományos szempontokat figyelembe véve célszerű lenne egy földtörténeti áttekintést is adni, amelyhez látványelemek is felhasználhatók. A szakmai követelmények miatt a földtörténeti és a történelmi fejlődést együttesen kell láttatni, a mezőgazdaság és a folyószabályozás folyamatával bezáróan.

Godó Lajos a koncepció és szakmai ajánlás olvasása után úgy fogalmazott: reális esélyt lát a múzeum megvalósulására, s arra, hogy a Kötikövízig értékes gyűjteménye – régi csónakok, mentéshez használt felszerelések – méltó környezetbe kerüljenek. A kiskörei önkormányzat fogadókész, az év második felére a pénzügyi források – amelyekre pályázni is lehet – adottak lesznek. Ez utóbbiak összefüggésben állnak a Parlament által tárgyalandó villamosenergia-módosítási törvénnyel és az ÁPV Rt. vagyonkészletének módosításával – árulta el a honatya.