Viharjelzést terveznek a tavon
Heves Megyei Hírlap 2005.05.18.
Budavári S.

Az egyre népszerűbb vízfelület – az ország második legnagyobb tava – rászolgálna arra, hogy a Balatonhoz hasonlóan kiépített viharjelző rendszere legyen.

A Tisza-tó északi partján több település, így Poroszló, Sarud., Tiszanána és Kisköre nyári életében nagy szerepet játszik az idegenforgalom, ezért az ott pihenők biztonságáért mindent meg kell tenni. Ez vezette a Godó Lajos elnökletével működő Tisza-tavi Térségfejlesztési Tanácsot arra, hogy áttekintse a tavi segélyhívó- és irányfény-rendszer kiépítésének a lehetőségeit.

Mint azt Öhlbaum Zoltán r. alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, erre már bizonyos előkészületeket is tettek.

– Az a nonprofit cég, amelyik a Balaton jelzőrendszerét kiépítette és működteti, már terepszemlét is tartott itt az úgynevezett információs szolgáltató központok létrehozására.

A kapitányságvezető megjegyezte, a vízirendészet számára is hasznos lenne, ha megvalósulna a terv, mert az információs központok olyan szolgáltatást biztosítanának, ami többek között a tiszai hajózást is segítené.

A rendőrség öt érvet is felsorakoztatott az ügy mellett: a legfontosabbnak a várható vihar előrejelzését, s az éjszakai vízi közlekedésnél hasznos irányfénypontok működését tartják. Hasznos lesz az augusztusig a vízre telepítendő új táblarendszer is, amely a vitorlások mellett eligazítja majd a szabad strandok, túrázók sporteszközeit is.

A vitorlások megjelenése az egyik bizonyság rá, hogy a tavon szinte mindig van széljárás, ami az időjárás szeszélye miatt olykor viharrá fokozódik. A 130 négyzetkilométeres tározón viszont messzire eltávolodnak a parttól a víz szerelmesei, ám nem mindenkinél működik jól ösztönös megérzés, így elfordulhat, a hullámok felkorbácsolódása előtt beérjenek a kikötőkbe.