Új város a Tisza partján
Heves Megyei Hírlap 2005.05.21.
ÖRÖMHÍR A tópartiak tudják, hogy a rang kötelez
KISKÖRE

Lamperth Mónika belügyminiszter tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy Heves megyében újabb nagyközség nyerte el a városi rangot.

Hosszú évek óta pályázott a Tisza-parti nagyközség a városi rang elnyeréséért. Intézményrendszerüket, faluképüket, rendezvényeiket már jó ideje ennek a célnak megfelelően tervezték, alakították. A megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja most végre várossá lett.

– Igazából még fel sem tudtuk fogni ezt az örömhír – mondta Szén József polgármester, aki azonnal hozzátette, hogy ez az egész falu közösségének az érdeme. Sokan, hoszszú ideig dolgoztak azért, hogy a nagyközség végre várossá váljon, s ne csak a Tisza-tó túlpartja büszkélkedjen egy várossal, nevezetesen Abádszalókkal. – A hírt hivatalosan a tegnap kezdődött Vásárhelyi-napokon jelentettük be az iskolában, ahol diákok és szülők is óriási örömmel vették tudomásul a tényt.

A polgármester hozzátette: az emelkedő normatíva és a kötelezően ellátandó feladatok okán január elejétől most már biztosan meglesz az okmányiroda is.

A helyi Tourinform vezetője, Forgács István az első örömön túl már a jövő feladatait kutatja.

– A városi rang kötelezettségekkel is jár, s úgy érzem, az igazi nagy munka most következik. Ennek a változásnak meg kell jelenni az idegenforgalmi kínálatban és a programszervezésben is, ahol kiemelt figyelmet kell fordítani a termálvíz hasznosítására és a turisztikai továbblépésre. Kovács Márton, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola igazgatója egy idézettel válaszolt: „A virág elhullajtja a szirmát, de az illata sokáig megmarad.” Úgy érzem, az öröm után rengeteg feladat marad, amelyen dolgoznunk kell, mert ha továbbra is képletesen akarnák fogalmazni, akkor azt mondom, a gyümölcs érése ezután várható. A várossá válás a folyamatos, éveken át tartó munka elismerése, amely büszkeséggel tölthet el minden helybeli lakost – fogalmazott az igazgató.

Eszenyi Árpádné, aki a vasútállomáshoz közel lakik, a következőképpen kommentálta a hírt:

– A lányomtól hallottam egy fél órával ezelőtt, hogy nemcsak Abádszalók, hanem Kisköre is megkapta a városi rangot. Nagyon meglepődtem, nem is számítottam rá. Remélem, hogy egy kicsit látványosabban fejlődik mostantól a településünk. Például, hogy a közterületek rendezettebbek lesznek, s több pénzt és időt fordítanak a város szépítésére és az utak javítására.

(szuromi)