Ígéretekkel tele a padlás
VÁSÁRHELYI-TERV A hat árapasztóból kettő van kilátásban

Heves Megyei Hírlap 2005.05.11.
Tóth András

Csak a kedvező időnek köszönhető, hogy nem vitte el a víz a fél Tisza mentét. A hókészlet jóval nagyobb volt, mint a 2001. évi ha-talmas árvizet okozó hómennyiség, de szerencsére fokozatosan olvadt el.

Jóval megnyugtatóbb lett volna a helyzet, ha a 2003-ban bejelentett Vásárhelyi-terv szerint megépül a nagy árvizek szintjét akár fél méterrel is csökkenteni ké-pes hat árapasztó. Ez azonban csak ígéret maradt.

A Tisza mellett élők a tél végén komoran tekintettek az előttük levő időszakra, hiszen minden idők legnagyobb hókészlete halmozódott fel a Tisza vízgyűjtő területén. Komoly baj lehetett volna ebből. A hasonló helyzetekre „kitalált” Vásárhelyi-terv nem valósult meg, holott a kormányzat 2003-ban azt ígérte: az elmúlt évtizedek legnagyobb kelet-magyarországi, vidékfejlesztési programjának részeként 2006 végére hat árapasztó tározó épül meg a Felső- és Közép-Tisza mentén, hogy a térség biztonságát szolgálják árvíz idején.

– Ígérgetésből már tele van a padlás. Egy könyvtárnyi anyagot tudok felmutatni abból, hogy a vízügyi tárca bejelentette a tározók „idei” építését – mondta lapunknak dr. Veres Nándor. A Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése Önkormányzati Tanácsának elnöke (egyben Nagykörű polgármestere) emlékeztetett: a közelmúltban a településen megtartott éves tanácskozáson Suchman Tamás és Gombos András, a terv végrehajtásáért felelős államtitkárok kijelentették, hogy jövő év végére csak két tározó épül meg a Tisza mentén. A Vásárhelyi-terv első ütemének teljes megvalósítását a két politikus 2013-ra tartotta megvalósít- hatónak. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter május elején azt jelentette be: az egyik árapasztó tározó építése Tiszaroffnál még az idén megkezdődhet.

Dr. Veres Nándor szerint az említett két árapasztó sem száz-százalékig biztos, csak „így kommunikálták” az illetékesek. Az elnök úgy vélte: az utóbbi né-hány évben – közben két nagy árvíz is volt – az árvízvédelmi biztonság szempontjából nem történt lényeges változás a tiszai védvonalakon.