Már zsilipeltek a franciák
Heves Megyei Hírlap 2005.06.25.

– Tavalyi megjelenésével a 82 méter hosszú utasszállító hajó, a Victor Hugo feltűnése bizonyította: a Tisza nemzetközi vízi útvonal lett. Idén a héten újra feltűnt a dupla fedélzetű francia motoros, hogy 150 turistával eljusson Tokajba.

– A kirándulóprogram befejeztével tegnap zsilipelt ismét Kiskörénél a nálunk valaha megfordult legnagyobb méretű hajó – tájékoztatott Fejes Lőrinc, a Kötikövízig szakaszmérnökségének vezetője.

A vízügyi szakember egyéként az árhullám levonulta után is mérsékelt hajóforgalomról tett említést, ebben a helyzetben üde kivételt jelent az idén még többször forduló Victor Hugo. A zsilipkamrát uszályok ritkán veszik igénybe, néhány motorcsónakos azonban szokott ingázni a felvíz, azaz a Tisza-tó és az alvíz, a folyó déli szakasza között. Ők elsősorban horgászok, és a jobb fogási esélyek reményében „lépik át” a vízlépcsőt. A nemzetközi Tisza-túra mezőnye csak a jövő hónap végén, augusztus elején várható.

A közeli napokban a Kötikövízig – pályázati forrásból származó pénzből – hozzákezdhet a tó növényzetének karbantartásához. Elsősorban a sulyom és a békahínárlencse területfoglalását kívánják meggátolni.

– A vegyszeres irtást még áprilisban végeztük el, most a mechanikus ritkítás következik. A pályázati kiírás arra hatalmaz fel bennünket – hangsúlyozza a szakaszmérnök –, hogy a szabad strandok, a kikötők környékén, a vízöblítő csatornák vonalán és a főbb vízi útvonalakon vessük be a vízi kombájnokat.

Budavári