Tisza-tó: méteres „csapolás”
Kisköre
Heves Megyei Hírlap 2004. 10. 04.

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) Szakaszmérnökségén hagyományos egyeztető megbeszélésen a résztvevők közös nevezőre jutottak a Tisza-tó téli vízszintjéről.
A tárgyalásra 55 felet, önkormányzatokat, vállalkozókat, szakhatóságokat, természetvédőket, az idegenforgalom, a horgásztársadalom több illetékesét, a vízi rendészetet, a „Tiszavíz” Vízerőmű képviselőjét hívták meg.

Varga László, a Kötikövizig igazgatója konstruktív tárgyalásként értékelte a fórumot. A Tisza-tó vízszintcsökkentését október 25-én, hétfőn kezdik meg, s várhatóan november 8–10. körül fejezik be.

A létesítmény nyári vízmagassága közel 1 méter 20 centit apad, mintegy 60 millió köbméter vizet tovább engedve a Tisza folyó alvizére. Kezdetben napi 10 centiméterrel lesz kisebb a víz, de az ütem a hidrometeorológiai helyzet és a halvándorlás miatt változhat. Lesz, amikor csak napi 5 centit engednek el.
Az ürítés végén a Tisza-tó téli vízszintje Kisköre-felső vízmércéjén 610-nél olvasható le. A tervezett vízszintcsökkentést, majd az emelés végrehajtását egy esetleges árhullám levonulása befolyásolhatja. A tavaszi vízszintemelés várható időpontja 2005 március közepe.