Kiemelt támogatás a Tisza-tó menti üdülőkörzetnek?
Heves Megyei Hírlap 2005.10.19.
B.S.

A mesterségesen létrehozott és négy megye partját mosó Tisza-tó a maga 132 négyzetkilométeres területével kétségkívül az ország második legnagyobb állóvize. Vajon milyen támogatást kap majd a kiemelt üdülőkörzet?

TISZA-TÓ A pályázati támogatások tárgyalása mellett a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elfogadta a VÁTI Kht. által – a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal megbízásából – elkészített Tisza-tavi Kiemelt Üdülőkörzet területfejlesztési koncepcióját is. Alkotói a térség célirányos, a lehetőségek számbavételén alapuló, az erőforrások összehangolt felhasználásával megvalósítandó további fejlesztések iránytűjének szánják.

A kormány elé elfogadásra kerülő koncepcióból kiderül: mostantól 73 település alkotja e területet. A jövőben ez jelenti a tanács illetékességi területét is, ahogyan az egyeztetések szerint a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottságét is. A koncepció elfogadása után a kormány elé kerül, s várhatóan még idén kormányhatározat szentesíti. Így a jövőbeni pályázatok kiírásakor és elbírálásakor figyelembe kell venni a benne megfogalmazottakat.

A budapesti központú VÁTI Közhasznú Társaságnál Göncz Annamária lapunk munkatársának kérdésére – miszerint a Tisza-tó partján jelöltek-e ki parcellázandó, új üdülőövezeteket – elmondta:

– A koncepció nem rendezési terv. Komplex területfejlesztésről van szó, amely nem korlátozódik az infrastruktúra vagy az idegenforgalom szűkebb területeire. Azt majd egy fejlesztési tervnek kell követnie, benne a megvalósítandó feladatokkal. Az elvi irányvonal alapján lehet újabb lépést tenni bármely területen.

A kiskörei székhelyű Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács illetékese beavatott bennünket, hogy a kiemelt üdülőkörzet vonalának „meghúzásakor” mely Heves megyei települések kerültek be a régióba. Túl a közvetlen tározó menti helységek mellett az ígéretes kibontakozást sejtető fejlesztési folyamatnak még a hevesi és a füzesabonyi kistérségből lehetnek tagjai. A kiemelt üdülőkörzethez tartozó településeink: Átány, Erdőtelek, Heves, Hevesvezekény, Kisköre, Köm-lő, Pély, Tarnaszentmiklós, Tenk, Tiszanána, Füzesabony, Besenyőtelek, Dormánd, Mező-tárkány, Poroszló, Újlőrinc-falva, Sarud.

Dinnyéshát után Magyarad

Tiszanána nem határos közvetlenül a Tiszával, de pár kilométerre a központjától az önkormányzat eredményes munkával víziparadicsomot varázsolt Dinnyéshátból, kempinggel, kikötővel, szabad stranddal. A jövőben Újlőrincfalva is bevonul a Tisza-tavi települések sorába azon túl, hogy története a tó területén valaha volt, kitelepített Óhalászhoz kötődik. A közigazgatásilag hozzá tartozó Magyaradon a töltéskorona túloldalán épülnek az üdülők. A hajókikötő területe már bekerített, kotrásra vár. Itt 100 vízi jármű befogadására lesz hely, hozzátartozik majd egy 2000 négyzetméteres autóparkoló és több kiszolgáló épület is.