Lángra lobbantott szemét
Heves Megyei Hírlap 2006.02.06.
HULLADÉKUDVAR Többféle feldolgozás lehetséges
Sz. R.

DÉL-HEVES Nem pályáznak újabb szelektív hulladékgyűjtő szigetekre, sem újabb szállítójárműre az idén a Regiocom társulás tagjai. Az észak-jász és dél-hevesi települések hulladékgazdálkodását végző Regiocom döntésének hátterében nem a jó ellátottság áll, sokkal inkább az, hogy nagyobb projekten gondolkodnak, amely már része lesz a 2007–2013-as Nemzeti Fejlesztési Tervnek is.

– A térségben 500–1000 lakosra jut egy hulladéksziget, működik a szelektív gyűjtés is. A lakosok mindinkább megértik a szervezett gyűjtés fontosságát – fogalmazott Kontra Gyula, Heves polgármestere. – Lehetne még pályázni beszállító autóra, komposztálók kialakítására, de úgy érezzük, a lombhulladék kiskertekben történő újrahasznosítása nem jelent komoly segítséget. Ezért döntöttünk úgy, hogy eljött az ideje komplexen átgondolni a hulladékgazdálkodásunkat, elkészíteni egy projektet, amely már a hulladékudvarok kialakítására koncentrál.

A tervezet szerint a térségben 4–5 udvar formálására látnak esélyt. Ezeken a helyeken többféle feldolgozás valósulhatna meg, a fát, az építőipari törmeléket, a fémet és a műanyagot egyaránt újrahasznosításra dolgoznák fel. Településcsoportonként alakítanának ki egy-egy ilyen gyűjtő és feldolgozó egységet, ahol az építési törmeléket zúznák, a fát forgácsolnák. E fejlesztés belekerülhetne az NFT-be, így uniós pénzek is lehívhatók lennének.

Szintén az ülés témája volt, hogy a térségben több hulladékszigetet gyújtottak fel. A vandálok a hevesit is lángra lobbantották. Felmerült, hogy a nyomravezetőnek jutalmat ajánlanak, hiszen sok, környezetéért aggódó ember munkáját teszik tönkre a gyújtogatók.