Olvadás, belvíz: veszély másodfokon
Heves Megyei Hírlap 2006.03.03.

KISKÖRE – A dél-hevesi térségben a hóolvadásnak köszönhetően nőtt az elöntött területek nagysága. A Kötikövízigtől kapott tájékoztatás szerint vasárnap reggeltől már II. fokúra kellett emelni a belvízvédelmi készültséget. Fejes Lőrinc, a szakaszmérnökség vezetője elmondta:

– Jelenleg 7100 hektár van víz alatt, ebből 2800 hektárnyi a vetés. A szivattyútelepeinken megerősített szolgálat biztosítja a belvízcsatornákból a csapadékvíz átemelését a Tiszába, a Tisza tóba.

Az élő folyó már teljesen jégmentes, a tározó viszont még nagyrészt fagyott, de a jég felett olvad a hó, ezért már balesetveszélyes rámenni. A szakaszmérnök szerint a rossz irányból fújó szél a tó töredezett jégtábláit kihozhatja a Tiszára, vagyis ezzel a veszélyhelyzettel is számolni kell. Az önkormányzatok hasznosan foglalkoztatták a közmunkásokat a települési belvízelvezetők tisztításával, így onnan biztosított az elfolyás. Vasárnap a Tiszavíz Vízerőmű áramtermelő blokkjai is leálltak. A turbinák meghajtásához nélkülözhetetlen kétméteres vízlépcső ugyanis már nincs meg a felvíz és az alvíz szintje között. Ez egyben jelzi azt is, hogy az eddig hóban tárolt vízmennyiség az olvadás hatására duzzadttá tette a folyómedret. A vízszint emelkedik.

B. S.