Megdőlt a megyei belvízi csúcs
Heves Megyei Hírlap 2006.03.16.

HEVES MEGYE A hét végén megdőlt Dél-Hevesben a 2000-ben mért belvízi csúcs. Akkor az elöntött területek nagysága 8100 hektár volt. Fejes Lőrinc, a Kötikövízig Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője jelezte: – Vasárnap reggel el kellett rendelni a III. fokú belvízvédelmi készültséget. Az elöntött területek nagysága 8600 hektár.

Különösen Hevesvezekény és Kömlő került kritikus helyzetbe. Utóbbinál a Görbe-éren érkező belvíz egy helyütt kilépett medréből, elöntéssel fenyegette a falut is, de a Kötikövízig szakemberei a helyi polgármester, Cseh József szervezte védelmi brigáddal nyúlgátat építettek.

Csatornaőrök felügyelik a védekezési munkát Pélyen, Tarnaszentmiklóson, Heves-vezekényben, Kiskörén, Sarudon és Erdőtelken. Napi kapcsolatot tartanak az önkormányzatokkal, a helyi védelmi bizottságok vezetőivel, a környék nagyobb vállalkozóival.

Fejes Lőrinc megemlítette azt is, hogy az élő Tiszán újabb árhullám indult el, s mivel ez telt mederre várható – a mostani tetőzés az I. fokú árvízvédelmi készültség alatt maradt –, kedvezőtlen esetben, egy gyors olvadásnál szintén nehéz helyzetet okozhat.

A mind több lakóingatlant veszélyeztető belvíz több helyütt is munkát adott a tűzoltóknak. Grandt István tü. főhadnagy, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivője közölte: az elmúlt hét végén öt lakossági bejelentés futott be az ügyeletre. Minden esetben a víz betörése miatt kértek segítséget tőlük. Andornaktályáról három, Egerszalókról pedig egy pincéből kellett szivattyúzniuk a vizet, az egyik szihalmi portán is a komolyabb vízkár megelőzése volt a feladatuk.

A hét végén a belvízhelyzet sokat romlott Egerfarmoson is – tájékoztatta a védelmi testületeket Poczokné Blanár Gabriella polgármester. – A Csete-árok a Füzesabony határában lévő kavicsbányatóból jön végig, igen nagy mennyiségű vizet szállítva. Az Egerfarmos és Mezőszemere között a Rima-patakba ömlő Ostoros Andornaktálya és Mezőkövesd környékéről hozza a vizet. Ezzel a nagy mennyiségű vízzel nem boldogulunk.

Ideiglenesen homokzsákok kihelyezésével zárták el a víz útját. Szombaton reggel megkezdték a Csete-árok, s a belterületen lévő tavak kivezető árkának a tisztítását, iszapmentesítését. Az első 24 órában nem volt javulás, sőt az utánpótlás miatt a vízszint vészesen emelkedett.

– Állandó figyelőszolgálatot működtetünk – folytatta a község vezetője –, hogy a csatornákból kifolyó víz ne veszélyeztesse a lakóházakat. Ám három ház udvarán jelenleg is áll a víz, igaz, a folyamatos munkának köszönhetően a szintje láthatóan csökken.

Az önkéntesek és a polgárőrök folyton figyelik a veszélyeztetett helyeket, s mobiltelefonon tartják a kapcsolatot.

A megyei védelmi bizottság Sós Tamás elnök vezetésével, s a füzesabonyi testület irányítója Gulyás László társaságában hétfőn szemlét tartott a településen.

B. S. – Sz. I. – Sz. Z.