“A víz fontos. Felelős vagy érte.”

A legtöbben úgy vagyunk a vízzel, mint az egészségünkkel. Ameddig korlátlanul és hibátlanul rendelkezésünkre áll, tudomást sem veszünk róla, de ha fogytán van, vagy romlik, azonnal ráébredünk értékeire. Anyagi vagy eszmei áldozatokat hozni érte, csak akkor vagyunk hajlandóak, ha egyszer csak megcsappannak a kimeríthetetlennek hitt források. Reméljük azonban, hogy még idõben ébredtünk rá a víz fontosságára! Bízunk benne, hogy vizeink megóvása érdekében hozott intézkedésekkel még nem késtünk el, és még visszaállíthatjuk a természetes vizek egészséges állapotát.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 47. közgyűlése a Víz és Környezet Nemzetközi Konferencia, illetve az ENSZ Környezet és Fejlődés Konferenciája március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, amelyről első alkalommal 1993-ban emlékeztek meg.

Ezzel a határozattal kifejezésre juttatták annak fontosságát, hogy a vízgazdálkodás a gazdasági termelés és a szociális jólét alapja, és ezek a rendelkezésre álló víz mennyiségétől és minőségétől függnek.
Amint a népesség és a gazdasági tevékenység növekszik, sok országban vízhiány áll elő, amely a gazdasági fejlődés korlátja lehet. Ezenkívül a vízkészlet védelme és a fenntartható gazdálkodás igényli a közfigyelmet helyi, országos, regionális és nemzetközi szinten.

A 2006-os Víz Világnap ENSZ által javasolt jelmondata: “Víz és kultúra”.