Anci néni elmondása szerint kedden /2006.március 21./ délután megérkezett az első gólya Tiszanánára. A hím madár első dolga volt, hogy szemrevételezte és elfoglalta a tavalyi fészkét, majd a mezőre repült, és az ott eltöltött egy-két óra alatt csillapította hazai finomságokkal éhségét. Ezután visszarepült fészkére és csak pihent, és csak pihent, és csak…. és persze várta párját /tavaly négy nappal később érkezett/.

Oly annyira pihent, hogy még egy fotó erejéig sem volt hajlandó felállni egy állóképre. Azt gondolom megérthetjük a fáradtságának okát, mert kb. 10000 km-t kellett megtennie 1,5 hónap alatt.

A fehér gólya 100 cm. nagy termetű, erõteljes, feje, nyaka, teste piszkosfehér. Evezõtollai, nagy szárnyfedõi és válltollai fénytelen feketék. Hosszú csõre és lába élénkpiros. Szívesen álldogál fákon, épületeken, sokszor csak fél lábon. Kimért, határozott léptekkel sétál. Szárnycsapása lassú. Gyakran nagy magasságban repül, vagy kifeszített szárnnyal, nagy köröket írva, szárnycsapás nélkül vitorlázik. Röptében hosszú, kinyújtott nyaka különbözteti meg a gémektõl. Rendezetlen, elszórt csapatokban vonul.

eszbé