Már készülnek a hétvégi árra a Tisza térségében
Heves Megyei Hírlap 2006.04.10.

HEVES MEGYE – Testületünk a várható bel- és árvízi helyzet koordinálására már januárban létrehozta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság bázisán az ideiglenes operatív törzset. E szervezetben tevékenyen részt vesz a vízügy, a védelmi iroda, szükség szerint kiegészítve további állami és önkormányzati szervekkel – tájékoztatott tegnap Sós Tamás, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A múlt tapasztalatai késztették arra, hogy komolyan és időben kell készülni a veszélyhelyzetre.

Jelenleg a fő veszélyt a folyókon egyszerre levonuló jelentős és elhúzódó árvíz okozza, ami megyénkben a Tiszát és a Tisza-tavi térséget érinti. Kisköre-alsón II. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap, mivel a vízállás elérte a 710 centimétert. Az Újlőrincfalva és Poroszló területéhez tartozó árvízvédelmi szakaszon már a III. fokú a készültség. A Laskó-patak és az Újlőrincfalvát Saruddal összekötő közút kereszteződéséhez 250 köbméter homokot és 8000 homokzsákot vittek a védekezéshez. A teljes Tisza-szakaszra a III. fokú készültség elrendelését a hét végére prognosztizálják.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Tisza vízgyűjtőin még a hó ilyenkor átlagos mennyiségének a négyszerese található, s a meteorológiai szolgálat jelentése szerint az elkövetkező napokban többfelé várható zápor, zivatar.

A Köti-Kövízig szerint a fokozatnak megfelelően 80 ember lát el a nap 24 órájában figyelőszolgálatot, védekezési tevékenységet.