Küzdelem a hullámok ellen
FOLYIK A VÉDEKEZÉS Szakértők szerint pénteken tetőzhet a Tisza
Heves Megyei Hírlap 2006.04.12.
Szuromi Rita

Folyamatos és intenzív volt a hét végén a Tisza Heves megyei partszakaszán a védekezés. A folyó tetőzését péntekre-szombatra várják.

TISZA Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van életben a folyó Heves megyei szakaszán. A Tisza hétfőn hajnalban Tokajnál tetőzött, így a szakemberek becslése szerint az árhullám már pénteken vagy szombaton elérheti a Tisza-tó térségét.

Fejes Lőrinc, a Köti-Kövízig szakaszmérnöke, a Tisza-tó védelmi vezetője elmondta: jelenleg 912 centiméteres vízállást regisztráltak, a tetőzést továbbra is 970 centiméter plusz- mínusz 20 centiméter körül várják. Vagyis az elkövetkezendő napokban a folyó mintegy fél métert emelkedhet még. A térségben rendkívül intenzív védekezés zajlik, eddig 1500 köbméter homokot építettek be. Fejes Lőrinc szerint a védekezést elsősorban a Tiszanána–Dinnyéshát és a Sarud közti mintegy 7 kilométeres szakaszra koncentrálják. Ezen a töltésrészen szakaszosan, összesen 2 kilométer hosszan kell védművet építeni, hiszen itt a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hullámverés elhabolja a töltést. Ugyanez a szakasz volt 1999-ben is a gyenge pont, s az akkor elhabolódott részeket mostanáig nem sikerült tökéletesen helyreállítani, tehát a védekezés jelentősebb részét ismét ide kell csoportosítani.

A tó felé vezető közlekedési utakon megfigyelhető nagyszámú, homokot szállító teherautó is. A szállítmányt Kiskörénél öntik le, ahol zsákokba kerül a homok és a sóder. Naponta 200–300 darab, egy köbméteres konténerzsákot töltenek meg, s emelnek darukkal, kotrógépekkel a helyére. Mostanáig – úgy, hogy éjjel, nappal dolgoztak a munkások és a gépek – 1500 köbméter homokot építettek be 1500 nagy- és 100 ezer normál méretű zsákba. A védekezésben kétszázan vesznek részt. Ez a mennyiség természetesen még nőhet – mondta a szakaszmérnök –, hiszen a vízállástól és a hullámverés tartósságától függően a zsákokat pótolni, számukat esetleg növelni kell.

Mostanra a tervezett munka nyolcvan százalékával végeztek, tehát a hét végén várható tetőzés már nem lepheti meg a Tisza Heves megyei szakaszán élőket.