1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO), ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.

2004. 08. 27-én Tiszanána és a dél-lengyelországi Kepno járásban lévő Baranów település határozatlan időre szóló partneri együttműködési megállapodást kötött.

„ Az együttműködő felek szoros együttműködésre törekednek, különösen olyan területen amelyek az önkormányzatok együttműködést és az európai integrációs tapasztalatok cseréjét segítik. Ezek a célok mind a két önkormányzat dolgozóinak és delegációinak cserekapcsolatát szolgálják.

A partneri együttműködés keretében az önkormányzatok felölelik a társadalmi élet különböző területét – különösen az oktatást, a kultúrát és a sportot.

Ebből a célból az önkormányzatok kölcsönösen segítik és támogatják egymást a különböző intézmények, iskolák, egyesületek. és szervezetek kapcsolatának felvételében.

Az önkormányzatok segítenek a kapcsolatok felvételében a vállalkozók, a befektetők, az iparosok és a kereskedők között.”

Baranów község, Dél-Lengyelorszában, Kepno-járásban található. A helyiek Kepno „hálószobájának” tartják, mert Kepnóhoz közel /11km./ található és nagyon sokan a 25 ezer lélekszámú városban dolgoznak és „csak” aludni járnak haza. Önkormányzata tíz települést foglal magába. Területe 7600 ha. A tíz település lakóinak száma 7400 fő. A 80-as években Baranow település a 800-900 főt számláló kis község volt. Ma lakossága 1700 fő lakosainak száma.

Az ott lakók régen főleg mezőgazdasággal foglalkoztak, de az utóbbi időkben az erőteljes könnyűipar /főleg bútoripar/ fejlődése miatt sokan az iparban dolgoznak. Munkanélküliség 6%. 300 cég van regisztrálva, az 1-2-től a 400-500 fős vállalatig. Területükön három óvoda, öt általános iskola /1-6 osztályig/, egy gimnázium, egy mezőgazdasági technikum működik.

Civil szervezeteik:
Lengyel Vöröskereszt
Máltai Szeretett Szolgálat
Nyugdíjas klub
Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Sport Klub

Lengyelországban a „kicsinységük” ellenére országosan ismertek, mert évente Országos Képzőművészeti Heteket /2/ szerveznek és népművészeti galériát hoztak létre.

2006. május 2-án 32 fős lengyel küldöttséget fogad Tiszanána, akik a Heves Kistérségben tesznek látogatást.

A környező települések közül az alábbi párok alakultak ki.

Poroszkó – Kepno
Újlőrincfalva – Opatowska
Sarud Kobyla – Gora
Kisköre – Namislow
Tarnaszentmiklós – Trzcinica

eszbé