Egymilliárdos támogatás ivóvízminőség javítására
Heves Megyei Hírlap 2006.05.06.

HEVES MEGYE A napokban kaptuk kézhez az értesítéseket arról, hogy az Európai Unió (EU) csaknem egymilliárd forinttal támogatja újabb kilenc település ivóvízminőség-javító beruházását — tájékoztatta lapunkat tegnap Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Szűkebb hazánk helységeinek egy részében az ivóvíz minősége nem felel meg az EU-normáknak. A megyei önkormányzat 2003 májusában a helyzet jobbítása végett pályázatot nyújtott be az Európai Pályázat Előkészítő Alapra (PEA). A hevesiek pályamunkája a 83 közül a támogatott három közé került.

Első lépésként a megyei ivóvízminőség-javító koncepció készült el, amely szakmai vizsgálatok nyomán 53 településünk esetében jelzett minőségi kifogást. Első ütemben tíz helységet választottak ki, ezekben idén december 31-ig kell elvégezni a szükséges munkákat. A szakértők megvalósíthatósági tanulmányai és a tervek alapján a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program ,,Ivóvízminőség-javító komponens” című pályázat keretére megyénkből 3 pályamunkát nyújtottak be. Az első döntés tavaly augusztusban született: 573 millió forint támogatást hagytak jóvá Sirok jelenlegi vízbázisának üzemen kívül helyezésére.

Tiszanána gesztorsága mellett Hevesvezekény, Sarud, Újlőrincfalva és Poroszló is pályázott – sikerrel. Tiszanánán és Sarudon új technológiai rendszer, míg Poroszlón és Hevesvezekényen a meglévő kiépítése mellett lehet jó ivóvizet biztosítani. Újlőrincfalva ellátását a sarudi vízbázisról oldják meg. Mindezekre 366 millió forintot ítélt meg a Projekt Kiválasztási Bizottság. Nyolcezer lakost érint a beruházás.

Gyöngyöspata gesztorságával Detk, Gyöngyöshalász és Rózsaszentmárton esetében is támogatásról határoztak, így 490 millió forint jut a településeknek. Gyöngyöspata jó minőségű ivóvize a visontai bánya vízkészletének felhasználásával, a detki víztisztító telep kapacitásának bővítésével, s távvezeték révén oldható meg. Gyöngyöshalászon egy eddig kihasználatlan kút nyersvizét kötik be a gyöngyösi vízmű-gépházba, ahonnan már a jó minőségű kezelt vizet táplálják viszsza. Rózsaszentmártonban a meglévő rendszert fejlesztik, eltávolítva a károsító vas-, mangán- és ammóniatartalmat.

Hamarosan sor kerülhet az újabb 9 helység esetében a támogatási szerződés megkötésére és a közbeszerzési eljárás után a kivitelezésre. n (—y)