Első fokra készül a vízügy
Heves Megyei Hírlap 2006.05.11.
Szuromi Rita

ÁRVÍZ után Már bontják az ideiglenes gátakat a Tisza mentén
Folyamatosan apad a Tisza, amely húsvétkor minden idők második legmagasabb vízszintjét produkálta. A felgyorsult apadás okán megkezdték az ideiglenes védművek bontását.

TISZA – Egy héten belül pontos adatokat tudunk a hullámverés okozta károkról – jelezte Fejes Lőrinc, a Köti-Kövízig szakaszmérnöke, aki lassan egy hónapja irányítja a védelmi munkákat. – A kárösszeg egyelőre azért nem ismert, mert a geodéziai felmérés után lesz csak megmondható, mennyi földet kell pótolni az elhabolódott szakaszokon. Ez nagyjából három kilométer Tiszanána és Sarud közt. A szakember szerint ígéretet kaptak arra: állami költségvetésből fizetik a helyreállítási munkálatokat, amely a kimosott gátszakaszok lépcsőzetes visszatömítését, a régi és új töltésanyag összekötését jelenti. Időközben elkészült a közel egy hónapon át tartó védekezési munkálatok összegzése. Az áradás megindulásától a biztonságos apadás megkezdődéséig 4000 köbméter sódert és homokot építettek be, ami 150 ezer kis zsák és 2500 nagy zsák töltését, kihelyezését jelenti. Már ezeket hordják vissza a deppóniába, vagyis a töltőhelyre, ahol kiválogatják a használható homokot és zsákokat. Ezzel együtt folyamatosan gyűjtik be a katrét is, vagyis a nád- és egyéb szerves hulladékot, amelyeket kijelölt hulladéktelepekre szállítanak, hogy a hamarosan kezdődő horgász- és fürdőszezont a Tisza felső folyásáról ide érkezett szemét már ne zavarja.

A napokban a folyó apadása már olyan szintű volt, hogy több sziget is kibukkant a felszínre, igaz, még mindig vannak olyan mélyen fekvő részek, amelyek továbbra is víz alatt állnak. Ezzel együtt a vadászati társaságok lassan összegezni tudják a vadkárokat, amely elmarad a várttól, de így is kijelenthető, hogy a vadmalacállomány bizony megritkult.

– A folyó most már meglehetősen dinamikusan apad, napi 25–30 centimétert. A vízállás jelenleg már csak 760 centi, vagyis másodfokú a védekezési készültség. Ha az apadás ezen ütemét semmilyen „vis maior” tényező nem befolyásolja, úgy reggelre már csak elsőfokú készültség lesz érvényben a Tisza Heves megyei szakaszán – mondta Fejes Lőrinc.