„Gyógyítják” a szabad strandok sebeit
Heves Megyei Hírlap 2006.05.31.

SZEZONVÁRÓ Gőzerővel zajlanak az árvízi helyreállítási munkálatok

TISZA-TÓ A későn levonult tartós árvíz nyomokat hagyott a tiszai szabad strandokon is. A Tiszanánához tartozó Dinynyésháton például nem is tudják megnyitni június 1-jén a szezont. Az önkormányzati fürdőparadicsom pillanatnyi helyzetéről Barcsik Ferenc számolt be: – A tartós árhullám még a 2000-es legnagyobb árvíznél is több kárt okozott. Az uszadék összetörte a part kandelábereit, pázsitról pedig nem is beszélhetünk. A hordalék eltakarítása annyi munkát ad, hogy az a jövő hónap közepéig kitart. Először a kikötő helyreállításával kezdtük, hiszen a hajókat már hozhatják. A tavaly bővített kikötőnkben 2601, különböző méretű vízi jármű fér el. A helyek 80 százaléka már tavaly gazdára talált. A sarudi szabad strand működtetői hamar munkához láttak. Gyöngy András itt kisebb károkról tett említést: – A töltés védett oldalára sok mindent átvittünk, de az a kéthetes pluszmunka, ami az árvíz utáni takarításra kellett, nem hiányzott.

Gyöngy András szavaiból kiderült: a part már rendezett, az ÁNTSZ vízmintavételére is sor került. Így valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy június 1-jén már fogadni tudják az itt pihenni vágyókat. Egy pályázaton is nyertek jelentős összeget a víztér gondozására, s újabb 12, konténer-felépítésű apartmanszállással bővültek, így az ifjúsági táborukban nyártól 164 személyt tudnak elhelyezni.

Poroszlón kevésbé szenvedett az ártól a szabad strand. Kiskörének az élő Tisza mellett található szabadvízi létesítményeit fokozatosan hozzák rendbe, hogy a népszerű nyári fürdőhely az itt megszokott igényes szolgáltatással álljon a vendégsereg rendelkezésére.

Budavári