Változások: átalakítják a térségfejlesztési tanácsot
Heves Megyei Hírlap 2006.09.14.

DÉL-HEVES Ebben a ciklusban utoljára ülésezett a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (TTFT), amelyet ez alkalommal a hevesi és a borsodi közgyűlési elnökök, illetve Galambos Károly, az Országos Területfejlesztési Hivatal munkatársa is meglátogatott.

Mint itt elhangzott, a napi munka során hangsúlyos helyet kapott azon kormánytörekvés, amely a térségfejlesztési tanácsok megszüntetését és helyette egy regionális szervezet kialakítását szorgalmazza. Godó Lajos, a Tisza-tavi tanács elnöke kiemelte: ezen ülésen döntöttek e szervezet megszűnéséről, s egyben javasolták, hogy a mostani TTFT helyét a jövőben már egy regionális tanács, a Tisza-völgye TFT vegye át, amely az ország három nagy régiójának érdekképviselete lenne.
Ezzel mintegy támogatólag erősítették meg a kormány hosszú távú szándékát. Közbeszerzési pályázat után döntöttek arról, hogy a Tisza-tavi viharjelző rendszer kiépítésére vonatkozó kiírás nyertese egy budapesti cég. A tervek elkészítésére mintegy 4,6 millió forintot fordítanak, míg a kivitelezés költségvetése 400-500 millió forint körül lesz. Az ülés ezt követő része is a jövőbeli átalakulásokkal foglalkozott. Az Új Magyarország programba a Tisza folyó vízminőségének védelme mintegy 18 milliárd forinttal szerepelne, míg a térségünket érintő Tisza-tó vízvédelme és növényvilágának kezelése 8 milliárd forinttal kerülne be – összegezte az utolsó ülés döntéseit Godó Lajos.

(sz. r.)