A közbeszerzés lebonyolításával megbízott ÁÜTŐ Kft. pályázatokat bontott 2007. február 6-n a projektmenedzser Heves Megyei Vízmű Zrt. székházában az uniós támogatással megvalósuló ivóízminőség-javító programok leendő kivitelezői és más közreműködői előtt. Mint ismert, a megyei önkormányzat kezdeményezésére társulások alakultak és sikeresen pályáztak több település összefogásával a Mátraalján és a Tisza-tó mentén. A Környezetvédelmi és Infrastrukturális Operatív Program 95 százalékos támogatásával kilenc település közel egymilliárd forint értékű beruházást valósíthat meg a közeljövőben.

A Tiszanánai székhelyű önkormányzati társulás elnöke Dr. Tóth József, polgármester. Poroszló, Tizsanána, Újlőrincfalva, Sarud, Hevesvezekény településeken történő ivóvízminőség-javító berzházás tenderkiirásának műszaki kivitelezésére hat pályázó jelentkezett. A Mátraalján alakult tárulás elnöke Molnár József, Gyöngyöspata polgármestere. Göngyöshalász, Rózsaszentmárton és Detk településeken valósul meg ivóvízminőség-javító program. A detki vízbázis hasznosításával az új kapacitás a növekvő gyöngyösi vízfogyasztásnak is megfelel majd. A mátraalji kivitelezésre szintén hat cég pályázik. A kilenc település közel 20 ezer lakosát érintő beruházás várhatóan 2008 szeptemberében kerül átadásra.

A tender eredményhirdetése várhatóan március elején lesz. Ezt követően az érintett településeken lakossági tájékoztatókon mutatkoznak be ennek a nagy jelentőségű beruházásnak a szereplői.

B. Nagy Mária
nyilvánosság képviselő